Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Változás jövőre:
a Fidesz visszaadja a belügyesek elvett 13. havi illetményét

[ @05.12.20.] Ha a Fidesz nyeri a jövő évi választásokat, akkor visszaadja a Gyurcsány-kormány által elvett 2004. évi tizenharmadik havi illetményt a belügyi és rendvédelmi szervek hivatásos dolgozóinak, függetlenül a megvont juttatás miatt indított perektől - hangzott el Kontrát Károly és Nyitrai Zsolt, az Országgyűlés rendvédelmi bizottságának fideszes tagjai sajtótájékoztatóján kedden.Nyitrai Zsolt fideszes képviselő az Országgyűlés által tegnap megszavazott 2006. évi költségvetést a belügyi és rendészeti szervek szempontjából "minden idők legtragikusabb" költségvetésének nevezte. A dologi kiadásokra fordítható összegek olyan drasztikusan csökkennek, hogy a következő esztendőben veszélyeztetni fogja a napi működést az említett szerveknél - mondta.
Nyitrai Zsolt emlékeztetett rá, hogy a Fidesz a szakszervezetek kérésére módosító javaslatokat nyújtott be a költségvetéshez, amelyeket azonban a kormánypártok rendre leszavaztak.
Azt szerettük volna elérni ezekkel a módosító javaslatokkal, hogy a dologi kiadásokra fordítható pénzösszegek az idei évhez képest ne csökkenjenek, illetve, hogy legalább tizenöt százalékkal növekedjenek a rendészeti szerveknek a támogatásai - hangsúlyozta.
A politikus szerint igaza lehet Doszpot Péternek, a rendészeti bizottság szocialista alelnökének, aki egy országos napilapnak adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy amikor rendészeti területen építő jellegű javaslattal állt elő, mindig a párt akarata volt a legfontosabb, és ezért folyamatosan falakba ütközött.

A rendészeti bizottság fideszes tagja szakértői számításokra hivatkozva elmondta: a rendészeti szervek működésére a költségvetésben elkülönített pénzösszeg csupán hat hónapra elegendő.
Elmondása szerint a megyei rendőr-főkapitányságok gazdálkodási kerete 2005-höz képest 30-450 millió forinttal csökken. Jövőre tovább folytatódik az az elmúlt évekre jellemző tendencia, hogy a kapitányságok továbbra sem tudják felújítani az elöregedett informatikai eszközeiket, ingatlanaik eladására kényszerülnek, benzinhiánnyal küszködnek és a szükségesnél kisebb létszámmal működnek - tette hozzá Nyitrai Zsolt, aki szerint a Gyurcsány-kormány ezekkel az elhibázott intézkedéseivel a közbiztonságot veszélyezteti.