Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002A Fidelitas is csatlakozik a kedvezménytörvény megmentéséhez


[MTI@2003.02.11.] A Fidelitas szerint elfogadhatatlan az a szándék, hogy a kedvezménytörvény hatályát veszti az uniós integrációt követően, ezért a szervezet csatlakozik a jogszabály megmentéséért közéleti személyiségek - köztük Csoóri Sándor Kossuth-díjas költő, a Magyarok Világszövetsége volt elnöke - által indított országos aláírásgyűjtési kampányhoz.

Erről Farkas Zoltán, a Fidelitas Heves megyei elnöke beszélt Egerben, abból az alkalomból, hogy a város buszpályaudvarán megkezdték a szignók gyűjtését a Fidesz ifjúsági társszervezetének aktivistái. A politikus a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió számos országában működik olyan törvény, amely az anyaország és a határain túl élő kisebbség kapcsolatát szabályozza.

- A Fidelitas szerint ebben a helyzetben nem vitatható el a határainkon túl élő magyarok nemzeti és kulturális hovatartozása, illetve az anyaállam azon joga, hogy segítse a kisebbséget - szögezte le. Farkas Zoltán úgy vélekedett: a törvénnyel a szomszédos államok jogrendjét és az Európa Tanács Velencei Bizottságának ajánlásait figyelembe véve kíván változtatni az anyaország a határon túl élő magyarság helyzetén. - Ezért mindazok, akik aláírják az íveket, arra kérik a magyar kormányt, hogy kövessen el mindent a kedvezménytörvény eredeti tartalmának és szellemiségének megőrzése érdekében - mondta mondta a Heves megyei elnök.