Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Versenyből elégtelen, mi lesz veled, Sulinet?

[mkogy@03.04.02.]


Dr. Szili Katalin
az Országgyűlés Elnöke részére

Helyben


Tisztelt Elnök Asszony!


„Versenyből elégtelen, mi lesz veled, Sulinet?" címmel a Házszabály 91. §-a alapján kérdés kívánok benyújtani Magyar Bálint oktatási miniszterhez. A kérdésre szóban várom válaszát.


Tisztelt Miniszter Úr!

Az Oktatási Minisztérium Sulinet közbeszerzési eljárása megsértette a versenytörvényt és a közbeszerzési törvényt. Ezért az eljárást a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette, és 3 millió Ft bírságot szabott ki.

Február 26-án Önök még azt nyilatkozták, hogy, a jogvita eldöntése a Közbeszerzési Döntőbizottság feladata, ám az Önök számára kedvezőtlen döntést minősíthetetlen módon megtámadtak. Úgy tűnik, hogy az ellenőrző és bírói szervezetek függetlensége és sérthetetlensége csak addig fontos az Önök számára, míg mellettük ítélnek.

Az OM-ben a programfelelősök már tavaly novemberben tudták, hogy a kiírandó, nyíltnak mondott közbeszerzést csak a jelenlegi szolgáltató nyerheti. Ön azonban nem ezt tartotta felháborítónak bizottsági meghallgatásán, hanem, hogy mindez napvilágra került.

A tárca hanyagsága miatt veszélyben van több százezer diák és pedagógus Internet-hozzáférése, megáll a hálózat bővítése, késik a sávszélesség növelése. Az OM az idén február 28-án lejáró Sulinet-szerződést meghosszabbította. Itt ismét alaposnak tűnik a törvénysértés gyanúja, hiszen a szerződés kétnaponta meghaladja a közbeszerzési értékhatárt. Ha bebizonyosodik a törvénysértés, hónapokig nem lesz Internet az iskolákban.

Ezek alapján kérdezem a Miniszter urat:

1. A tavalyi év során kormányhatározattal, vagy a költségvetés nyári módosításakor miért nem biztosította a tárca és kormány a Sulinet-program fedezetét?
2. Az Oktatási Minisztérium a rendelkezésére álló milliárdokkal miért nem az árakat csökkentő versenyt, miért a monopóliumokat támogatja?
3. Hogyan tudhatták a tárca informatikai vezetői tavaly novemberben, hogy ki nyeri az idei közbeszerzési eljárást?
4. Ki a felelős a tárcánál a törvénysértésekért és a kialakult súlyos helyzetért. Lesznek-e személyi konzekvenciák?
5. Mi a fontos Önnek: beszélni a Sulinetről, vagy a gyermekek és pedagógusok érdekében segíteni annak bővülését?


Budapest, 2003. április 2.

Nyitrai Zsolt