Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Kétszínű SZDSZ-es adópolitika


Dobó László és Nyitrai Zsolt

[2004.10.06.] Az SZDSZ adópolitikája kétszínű. Állandóan az adók csökkentéséről beszélnek, a valóságban viszont megszavazzák az adóemeléseket, és erre készülnek a jövőben is - hangzott el Dobó László és Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselők sajtótájékoztatóján.

Tavaly 22-szer mondtak igent adóemelésre


Dobó László az SZDSZ székháza előtt emlékeztetett arra, hogy a 2002-es választási kampányban a szabaddemokraták egyik vezető szlogenje az adók csökkentésére vonatkozott. "Miután hatalomra kerültek, a tetteik mást mutatnak. Tavaly 22 alkalommal mondtak igent adóemelésre, arra, hogy az emberek zsebéből több pénzt vegyenek ki" - tette hozzá. A képviselő megemlített néhány adóemelési tételt: ÁFA módosítással sok élelmiszer ára emelkedett, illetékeket növelték, súlyos adóterheket raktak a vállalkozókra. Új adónemeket is bevezettek: köztük az öko és energia adót, valamint az innovációs járulékot. "Azt gondolhatnánk, hogy a milliárdosok kormánya megelégszik ennyi adóemeléssel, azonban azt tapasztaljuk, hogy mindez nem elég. Az SZDSZ már az ősz folyamán arra készül, hogy több mint 30 esetben igent mondjon újabb adóemelésekre" - húzta alá.


Jövőre is újabb adóemeléseket terveznek


Nyitrai Zsolt az Országgyűlésbe eddig beérkezett jogszabály-tervezetek alapján az SZDSZ jövőbeli adópolitikáját elemezte. Utalt a telefonadó kérdésére, amelyet a SZDSZ által delegált miniszter, Kovács Kálmán támogatott, majd a Fidesz tiltakozása után a szabaddemokraták sem szavazták meg az Országgyűlésben. Elmondta, az SZDSZ nemrég jelentette be, hogy most már támogatni fogják a telefonadó bevezetését. Véleménye szerint az SZDSZ adópolitikája a jövőben is kétszínű és igazságtalan lesz. "A fiatalokat érintő ösztöndíj, tankönyv és jegyzet támogatás is kikerül az adómentes körből. Nőnek a családi vállalkozások terhei, amelyek 400 ezer kisebb társaságot, egyéni vállalkozót érintenek. Adóköteles lesz a munkáltató által biztosított utazási jegy és bérlettámogatás is" - sorolta a tervezett adóemeléseket. Kiemelte, hogy a forráshiánnyal küszködő településeken élők is növekvő terhekre számíthatnak, hiszen az önkormányzatok adókivetési jogát a kormányzat bővíteni szándékozik. "Kimondhatjuk, 2005 végéig az SZDSZ több, mint félszáz alkalommal támogatott, illetve szándékozik támogatni adóemelést" - szögezte le.

A két fidelitasos országgyűlési képviselő a fennálló ellentmondások demonstrálására elővette az SZDSZ egyik 2002-es választási plakátját, amelyben adócsökkenést ígértek az alsóneműben álló polgároknak. "Pontosan az SZDSZ képviselői azok, akik a magyar embereket - az adópolitikájukkal kapcsolatos kétszínű és igazságtalan magatartásukkal - gatyára vetkőztetik" - jelentette ki Nyitrai Zsolt.