Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Füstbe ment a Széchenyi-terv


[2003.01.29.] Fónagy Jánossal tartott sajtótájékoztató keretében jelentette be Nyitrai Zsolt parlamenti képviselő: a jövő héten kérdést intéz a Parlamentben Csillag István gazdasági miniszterhez, hogy miért késik a Széchenyi-terv nyertes pályázatainak kifizetése. A honatya elmondta: Heves megyében több mint 300 nyertes pályázat volt, közel 3 milliárd Ft érkezett így a megyébe, ebből Egerbe 1,5 milliárd, azonban a pénzek második részének kifizetése elakadt. Nyitrai várja a vállalkozók jelentkezését itt, a honlapján is, a problémák feltárására.

A hazai kis-és közép vállalkozások nehéz helyzetbe kerültek a Széchenyi terv megtorpanásával, pedig ez a réteg a hazai munkaképes lakosság 60 százalékának ad megélhetést. A Medgyessy-kormány ideje alatt a Széchenyi terv minden ígéret ellenére elsorvadt, már most beláthatatlan következményei vannak annak, hogy a legkritikusabb időszakban elvonják a pénzt a kis- és közép vállalkozásoktól-jelentette ki Fónagy János, az Országgyűlés gazdasági bizottságának alelnöke, a Fidesz parlamenti gazdasági munkacsoportjának elnöke az egri sajtótájékoztatón.

A politikus szerint a Széchenyi-terv gazdaságfejlesztő terv volt, nem pedig gyógyír a társadalom minden bajára. Olyan gazdaságpolitikai gondolkodásmód, amelynek segítségével a gazdaság legalkalmasabb szereplői segítséget kaptak ahhoz, hogy az európai uniós piac alanyai lehessenek. Fónagy kitért arra, hogy a hazai kis-és közép vállalkozások nehéz helyzetbe kerültek a Széchenyi terv megtorpanásával, pedig ez a réteg a hazai munkaképes lakosság 60%-ának ad megélhetést. Az elmúlt 4 évben ezen vállalkozások GDP hozzájárulása meghaladta az 50 %-ot. Szeretnénk elérni, hogy a kis– és középvállalkozások az uniós csatlakozás folyamatában kapjanak meg minden segítséget-jelentette ki a Fidesz politikusa.