Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Kétmilliárdos javaslatcsomag a fiatalokért


[2005.01.29.] A Fidelitas országgyűlési képviselői kétmilliárd forintos javaslat-csomagot nyújtanak be a parlamentben annak érdekében, hogy az ifjúságpolitikában a duma helyett végre a tettek ideje jöjjön el - hangzott el Szijjártó Péter és Nyitrai Zsolt szombati sajtótájékoztatóján.

A fiataloknak tett ígéreteket is megszegték

Nyitrai Zsolt leszögezte: a Gyurcsány-kormány nem a fiatalok pártján áll, ugyanis az ifjúság mindennapjait érintő témákban tett 2002-es ígéretek nem valósultak meg. Ezek közé tartozik az ingyenes jogosítványra, és a lakóhely és a felsőoktatási intézmény közötti ingyenes utazásra tett ígéret. A fideszes képviselők többször kérték a fiatal kormánypárti képviselőiket, hogy mondjanak igent saját korábbi ígéreteikre, ám ők ezt elutasították..

A Fidelitas alelnöke emlékeztetett arra az aggasztó tényre, hogy a munkanélküliek számán belül tavaly óta 50 százalékkal nőtt a diplomás fiatalok aránya. "Ezek után érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy a munkaügyi miniszter tudja-e becsülettel folytatni a munkáját." - fogalmazott Nyitrai Zsolt, aki kitért a Gyurcsány-kormány kakukkfészekrakó programjára is. Mint mondta, ez egy "nesze semmi, fogd meg jól" - program, amelyet leginkább a gazdag miniszterek gazdag gyerekeinek talált ki a Gyurcsány-kabinet, hiszen a szakértők szerint fiataloknak több mint havi 120 ezer forintos törlesztőrészletet kell fizetniük, és ezt nagyon kevesen engedhetik meg maguknak. "A milliárdos miniszterelnök kockára teszi a fiatalok jövőjét" - húzta alá Nyitrai Zsolt.


Szavak helyett végre tetteket!

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a dumának az ifjúságpolitikában is véget kell vetni, s eljött a tettek ideje. Ennek érdekében a Fidelitas országgyűlési képviselői hétfőn egy olyan határozati javaslat-csomagot nyújtanak be a parlamentben, amely kétmilliárd forinttal növelné az ifjúságpolitikára szánt forrásokat. Azt javasolják, hogy Országgyűlés hívja fel a kormányt arra, hogy mérje fel a 2002-es kampányban a fiataloknak tett ígéretek költségvonzatát, köztük. a főiskolás és egyetemi diákok ingyenes utazását lakóhelyük és az intézmény között, valamint hogy milyen költséggel járna az ígért tízezer új kollégiumi férőhely létesítése. Mérjék fel, hogy mekkora forrást igényel a fiatal munkavállalók albérlet-támogatása. S miután ezt megtették, az összegeket építsék be a költségvetésbe.

A Fidelitas azt is javasolja, hogy egymilliárd forinttal növeljék a kábítószer-fogyasztás megelőzését szolgáló programok támogatását. A javaslatcsomag része, hogy emeljék az ifjúsági turizmusra fordított támogatást, aminek köszönhetően több, szegény fiatal előtt nyílhat meg a lehetőség táborozásra és nyaralásra. Elmondta: jelenleg alig van forrás ifjúsági létesítmény-fejlesztésre és az épületek akadálymentesítésére. Ezen kívül a költségvetésből kimaradt a játszótér-építések és a fiatalok ingyenes jogosítvány-megszerzésének támogatása, ezért erre külön támogatást javasolnak a Fidelitas parlamenti képviselői. "Ha a kormánypárti képviselők egyetértenek azzal, hogy az ifjúságpolitikában duma helyett tettekre van szükség, akkor az a minimum, hogy ezt a határozati javaslatot a parlament napirendjére veszik."- húzta alá Szijjártó Péter.