Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 20027 éves a Fidelitas


[2003.10.12.] Az együttműködési megállapodást a Fidelitas 7. születésnapja alkalmából tartott rendezvényen írta alá Orbán Viktor, a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség elnöke és Gyürk András a Fidelitas elnöke.

Orbán Viktor az aláírást megelőzően kijelentette: Magyarország előtt az a feladat áll, hogy az ország polgárait, az egész hazát az európai uniós csatlakozás nyerteseivé, győzteseivé tegye. Mint elmondta, "a munka nehezét ugyan elvégeztük, ezt hívhatjuk rendszerváltásnak, de a munka javarésze még hátra van".

Gyürk András köszöntőjében elmondta: "mi már egy szabad Magyarország világos és tiszta rendjében hiszünk, és ez az, amire most szövetkezünk társszervezetünkkel, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetséggel".

Magyarországot és polgárait az Európai Uniós csatlakozás győzteseivé kell tenni - jelentette ki az aláírást követően Orbán Viktor. Hozzátette: nem elég azonban azzal a tudattal megelégedni, hogy hazánk egy értékes és kedves hely, hiszen ahhoz, hogy "jó" is legyen, új lendületre, tiszta gondolatokra, és egy "másfajta észjárásra lesz szükség". Hangsúlyozta: bár a munka nehezét - amit rendszerváltásnak hívunk - elvégeztük, ezt hívhatjuk, de a javarésze még hátra van. - Ez a megállapodás a biztos tudásra épül - szögezte le, majd hozzátette, a mai nemzedék már észre vehet olyan dolgokat, amiket ők meg sem láthattak.

A megállapodás a győzelemről szól, arról, hogy győzhet egy jobb Magyarország, egy ország, ahol a dolgoknak nevük van, a döntéseknek felelősei, a múltnak pedig következménye - közölte beszédében Gyürk András, a Fidelitas elnöke. Mi már egy szabad Magyarország világos és tiszta rendjében hiszünk, és ez az, amire most szövetkezünk társszervezetünkkel, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetséggel" - mondta. Emlékeztetett, hogy a kormány ígéretei nem valósultak meg. Utalt itt a kedvező diákhitelről szóló "ámítgatásokra", ami helyett kamat emelkedés következett be, az ingyenes iskola és otthon közötti utazás ingyenessé tételére, miközben a bérletek ára a duplájára emelkedett. - Fogytán a türelem, de nem csak a fiatalok, hanem az egész ország részéről. Ebből tovább nem kérünk és hiába fenyegetnek, mint nem félünk, ugyanis nem az ő "uralmuk" alatt szocializálódtunk - hangsúlyozta.

Szólt arról is, hogy eddigi tapasztalataik szerint szükség és igény van a Fidelitas munkájára, hiszen megjelenít valamit, amire nagy igény van a társadalom részéről. Mint mondta: szervezetük az elmúlt hét év alatt az egyik legerősebb politikai ifjúsági szervezetté vált. A Fidelitasnak jelenleg több mint 200 helyi szervezetében 10 ezer tagja, hét parlamenti és több mint 100 önkormányzati képviselője van.

A megállapodás szövege szerint a Fidelitast megilletik a Fidesz alapszabálya által a társszervezetnek biztosított jogok. A Szövetség biztosítja a Fidelitas országos központjának működéséhez szükséges irodahelyiségeket és a háttér-infrastruktúrát. Az európai, az országgyűlési és önkormányzati választások alkalmával a Fidelitas kiemelt feladatának tekinti, hogy támogassa a Szövetség választási előkészületeit. Felek a választást megelőző időszakban megállapodnak a választási együttműködés egyéb kérdéseiben, különös tekintettel a Fidelitas által javasolt személyeknek a választásokon a Szövetség jelöltjeként való részvételére, ilyen személyeknek a helyi, területi, országos és európai listákon való szerepeltetésére - áll a megállapodásban.

A dokumentum szerint ha a felek bármelyike a másik félen kívül más szervezettel, csoportosulással is együttműködési megállapodást kíván kötni - ideértve a választási és a közös kormányzást célzó együttműködést is - arról a másik felet előzetesen tájékoztatja.