Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Újra kell indítani Magyarországot


[2005.04.16.] A Fidesz 17. születésnapját ünnepelte szombaton a Városligetben. A bulin részt vett a Szövetség számos politikusa, fellépett többek között a United, Roy és Ádám, a Zanzibár, és mindenkinek jutott egy szelet a hatalmas tortából.

Tizenhét éves a Fidesz


A késő délután kezdődő szülinapon a városligeti tó medrében elhelyezett asztaloknál lehetett beszélgetni egymással és a Szövetség politikusaival, akik közül sokan gyermekeiket is magukkal hozták. Rákay Philip a születésnapi buli "házigazdája", műsorvezetője bevezetőjében felidézte, hogy 1988-ban 37 fiatal alakította meg a Fiatal Demokraták Szövetségét. Emlékeztetett arra, hogy a megalakulás után egészen furcsa napok, hetek következtek, hiszen mindössze egy héttel ezután a rendőrség már arra figyelmeztette a Fidesz öt alapítóját, hogy "tevékenységük illegális szervezet létrehozására irányul...". Ez történt tizenhét évvel ezelőtt, és ezután mintegy tíz esztendővel, 1998-ban a Fidesz kormányra került Magyarországon - mondta.Ez az összetartás, ez a hit kellSchmitt Pál, a Fidesz alelnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a Szövetséghez való csatlakozás olyan közösségi összetartozást jelent, amellyel közös értékeken osztozunk, "legyen az a Haza, a nemzet, a kultúra, a vallás, és minden, ami az életünk minőségét, szépségét, és mindenekelőtt a jövőjét meghatározza". Schmitt Pál a 17 születésnap alkalmából gratulált az alapítóknak, mert mint mondta, hisz abban, hogy egy év múlva, a Fidesz 18. születésnapján -,amikor igaziból nagykorú lesz, megajándékozza majd magát - utalt a jövő évi országgyűlési választásokra. "De ahhoz - tette hozzá - hogy meglegyen a jövő évi születésnapi ajándék, ahhoz ez az összetartás, szeretet, ez a szolidaritás, és ez a hit kell" - húzta alá. Felidézte a tavaly, az Európai Parlamenti választásra készülődve oly sokszor elhangzott jelszót, hogy "Csak együtt sikerülhet!"Magyarország újraindítása a tizenhét évesekre várOrbán Viktor rövid köszöntőjében - amely után sor került a születésnapi torta felvágására és kiosztására - hangsúlyozta: a tizenhetedik életév már kötelez. "Tizenhét évesen a közéletben már nem azon gondolkodik az ember, hogy ő mi is akar lenni, hanem azon, hogy mit akar tenni, és nekünk sok dolgunk van" - szögezte le. A Fidesz elnöke Magyarország jelenlegi helyzetét egy rosszul működő számítógéphez hasonlította, amely lefagyott, és újra kell indítani. "Újra kell indítani az országot, és ez a feladat mostani tizenhét évesekre vár" - mondta. A mostani tizenhét éveseknek azt kívánta, hogy amit szeretnének, valósuljon meg, a "magunkfajta tizenhét éveseknek" pedig azt, hogy lehetőséget kapjanak arra, "hogy Magyarországot ismét be tudjuk indítani".