Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Tégy a kitelepítés ellen - demonstráció az MSZP székháza előtt

[ @06.03.05.] A Fidelitas és az 1956 Alapítvány szervezésében demonstráció kezdődött vasárnap délután Budapesten a Köztársaság téren. Az MSZP székháza előtt összegyűlt több ezer ember a kormányfő korábbi, Veszprémben tett "kitelepítési nyilatkozata" ellen tiltakozott.
Mint ismert, Gyurcsány Ferenc február 25-én Veszprémben tartott fórumán azt mondta: "És ha az embert megbántják, és ha az embert megsértik, és hogyha az emberre rágalmakat szórnak, akkor az ember megrázza magát és megy tovább, és nem veszi föl a kesztyűt. És ha valakik kóbor kutyákat kergetnek ki az utcára, erre a válasz nem az, hogy mi pedig veszett rókákat. A válasz az, hogy a kóbor kutyákat befogjuk és telepre visszük, a városokat, országunkat megvédjük".
A demonstráción mintegy 4-5 ezer embert jelent meg. A tüntetés elején lejátszották Gyurcsány Ferenc veszprémi beszédét, amelyet a tömeg tiltakozással fogadott, többen fütyültek és kiabáltak a beszéd hallatán. Több tüntető a "Sintér, itt vagyunk", vagy a "Gyurcsány, Kádár büszke lenne rád!" feliratú transzparenseket tartott a kezében.
A tömeg a "Nem félünk!" mondatot is többször skandálta. A résztvevők félelemkeltőnek minősítették, hogy Gyurcsány Ferenc, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje éppen a kommunizmus áldozatainak emléknapján beszélt a másként gondolkodók befogásáról és elkülönítéséről.
A szervezők a Tégy a kitelepítés ellen! nevet adták a tüntetésnek, így utalva a 90-es évek liberális jelszavára (Tégy a gyűlölet ellen).
A demonstráció szónokai, Balás-Piri László volt '56-os elítélt és Hankiss Ágnes író arról beszéltek, hogy senki nem tehet olyan kijelentést, mint amilyet Gyurcsány Ferenc tett Veszprémben. Barás-Piri László hangsúlyozta: a lomtalanítást április 9-én és 23-án, a parlamenti választások két fordulójában az egész országra ki kell terjeszteni. Az 1956 Alapítvány kurátora a elmondta: azért gyűltek össze a szocialista párt székháza előtt, hogy megmutassák, nem félnek.
Hankiss Ágnes, a Hamvas Intézet vezetője azt mondta: megengedhetetlen, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő olyan kijelentéseket tegyen, amelyek az emberekben félelmet ébresztenek.
Demeter Zita, a Fidelitas szóvivője a pártszékház előtt a fiatalok életkezdési nehézségeiről szólva azt mondta, a jelenlegi kormány nem veszi figyelembe, hogy sok magyar fiatal nem külföldön, hanem Magyarországon kíván boldogulni, és nem segíti az ifjúságot.
Több demonstráló hangosan kiabált, amikor Hiller István, az MSZP elnöke a tüntetés ideje alatt elhagyta a pártszékházat.
A rendőrség kordont vont a MSZP-székháza elé. A Köztársaság tér elülső részét zsúfolásig megtöltötte a tömeg, de voltak tüntetők, akik a környező utcákon és az Erkel Színház épülete előtt tartózkodtak a demonstráció ideje alatt.

Nyitrai Zsolt, a Fidelitas ügyvezető alelnöke szerint hat-hétezren voltak a tiltakozók.

A tüntetés végén a résztvevők piros lapot mutattak fel, majd elénekelték a magyar és a székely himnuszt.