Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002Parlamenti vitanap: Kockára tett jövő, a fiatalok helyzete Magyarországon


[2004.12.22.] A Fidelitas országgyűlési képviselői parlamenti vitanapot kezdeményeznek a következő ülésszak kezdetére, azaz 2005 február elejére - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Veszprémben Nyitrai Zsolt parlamenti képviselő.

A Fidelitas ügyvezető alelnöke hozzátette: az egésznapos parlamenti vitafórumot a Kockára tett jövő, a fiatalok helyzete Magyarországon címmel javasolják megtartani. A parlamenti vitafórumot kötelező lesz összehívni, mert ehhez biztosítani fogják a kellő számú képviselői aláírást - mondta a Fidelitas-vezető. Nyitrai Zsolt elmondta: aggasztó ma a fiatalok helyzete Magyarországon, ami feltétlenül indokolja a parlamenti vitanap tartását. Mint mondta, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint "csúcson van" a munkanélküliség a pályakezdők körében, hiszen sosem volt még ennyi állástalan frissdiplomás. A kormányzat ugyanakkor - fűzte hozzá - a kormányzat szétverte az otthonteremtési és a családtámogatási rendszert. A Fidesz parlamenti képviselője hangsúlyozta, hogy a 2005. évi költségvetési törvény-javaslathoz több módosító indítványt is benyújtottak a fiatalok élethelyzetének javítása érdekében, ám a kormánypárti képviselők nem támogatták javaslataikat. "Ezzel lényegében pártjuk két évvel ezelőtti ígéreteinek a megvalósítását vetették el" - tette hozzá a képviselő. Ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet arra, hogy költségvetési módosító javaslataik közt az MSZP-nek az a 2002. évi kampányígérete is szerepelt, hogy legyen ingyenes a fiataloknak a járművezetői jogosítvány megszerzése, továbbá a tömegközlekedés a lakóhely és a felsőoktatási intézmény között. Megjegyezte, hogy minderre a költségvetési törvényjavaslatban megtalálták a fedezetet is. Nyitrai Zsolt aggasztónak nevezte, hogy 2002 óta nincs a fiatalságnak képviselete a kormányzatban, ugyanis "Jánosi Györgynek parkolópálya, Gyurcsány Ferencnek pedig ugródeszka volt az ifjúsági miniszterség", a kormányfőváltást követően pedig megszűnt az ifjúsági tárca, és egy nagy csúcsminisztériumnak lett kicsi része.