Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002További vita a forintról


[HMH@2003.01.14.] A Heves megyében végzett felmérések szerint a vállalatok exportjának egyharmada tekinthető veszélyeztetettnek, ha a forint felértékelődése hosszabb távon fennmarad.

Egyebek mellett erről beszélt tegnapi, Budapesten megtartott sajtótájékoztatóján Sós Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke. Az erős forintnak az észak-magyarországi megye vállalataira gyakorolt hatásáról szólva a honatya közölte: a forint erősödése elsősorban a kis- és középvállalkozásokat érinti hátrányosan. A termelési költségek csökkentését a vállalatok úgy kívánják elérni, hogy hazai beszállítóikat importtal váltják fel. A politikus kitért arra, hogy hitelfelvételre inkább a nagyvállalatok képesek, a cégek jelentős része a bezárásban, a termelés leállításában, elbocsátásokban látja a kiutat. Külön is kiemelte a Hevesi Háziipari Szövetkezetet, a parádsasvári üveggyárat és az egri Ganz öntödét. Hozzátette: sem az export belföldi piacra való átterelése, sem a termelés csökkentése nem tűnik érdemi megoldásnak.

Sós Tamás hangsúlyozta: a folyamat a kistelepülési önkormányzatokat is hátrányosan érinti, mert így kevesebb bevételük származik az iparűzési adóból. Ezáltal kedvezőtlenül alakulhatnak a települési önkormányzatok adóbevételei, így még több helyhatóság kerülhet nehéz helyzetbe. Szólt arról is, hogy Heves megyében ez a gazdasági folyamat háromszázzal emelte a munkanélküliek számát. Jelezte: az erős forint gazdasági hatása érzékenyen hat az idegenforgalomra is. Sós Tamás fontosnak nevezte az infláció csökkentését és a forint vásárlóértékének megtartását, de – mint mondta – csak a működő vállalkozások nyereségorientált gazdálkodási feltételeinek biztosítása mellett van lehetőség új vállalkozások létrehozására, munkahelyteremtésre. Heves megye egyik ellenzéki országgyűlési képviselője, az egri dr. Nyitrai Zsolt (Fidesz) a fentiekre reagálva arra kérte Sóst: járjon el a kormánynál annak érdekében, hogy pályázatok révén kiegészítő támogatásokhoz juthassanak a kis- és középvállalkozások. Szerinte ugyanis az erős forint jó a magyar gazdaságnak, csak a forinttal spekulálóknak nem. Az önkormányzatok helyzete pedig nem az erős hazai fizetőeszköz miatt nehéz, hanem azért, mert a kormány kevés központi forrást biztosított részükre.