Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2005 | 2004 | 2003 | 2002YEPP-szeminárium Budapesten

[@06.09.29.] Október 12-15-ig Budapesten került megrendezésre az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének (YEPP) őszi szemináriuma. A magyar tagszervezetek, így a Fidelitas által szervezett rendezvényen a terrorizmus és annak emberi jogokra gyakorolt hatása volt a központi téma. A Fidelitas képviseletében Dr. Nyitrai Zsolt mondott megnyitó beszédet. Az esemény egyúttal jó alkalmat szolgáltatott arra, hogy a mintegy 30 országból érkező fiatalok leróják kegyeletüket az '56-os forradalom emléke előtt, valamint tapasztalatokat szerezzenek a jelenlegi magyarországi politikai helyzettel kapcsolatban.


A szervezők hónapokkal ezelőtt azért választották a szeminárium témájául a terrorizmust, mivel ez év szeptemberében volt öt éve, hogy példátlan terrortámadást intéztek az Egyesült Államok ellen. A "New challenges in the 21. century - Fighting terrorism without losing sight of human rights" c. konferencia elsősorban azt kívánta szemügyre venni, hogy milyen konkrét lépések történtek a terror ellenes küzdelem során, mi lehet az EU szerepe ebben az újszerű hadviselésben, valamint mennyiben feltételezi a terror ellenes küzdelem az emberi jogok részleges csorbítását.


Hans Kaiser, Almássy Kornél és Dr. Nyitrai ZsoltA meghívott előadók rangja garancia volt arra, hogy elmélyült párbeszéd bontakozzon ki az egyre inkább globalizálódó terrorizmusról. A vélemények széles skáláját felvonultató panelbeszélgetések előadói voltak többek között Antje Rothemund (Európa Tanács), Orbán Anita (Demokrácia Központ), Magyarics Tamás (Külügyi Szemle), Patrick Egan (International Republican Institute), Gorka Sebestyén (ITDIS), Schöpflin György (Európai Parlament), Szemerkényi Réka (Magyar Új Atlanti Kezdeményezés), Kiss Gábor, Kiszelly Zoltán (Antall József Alapítvány). A szervezők megtiszteltetésként élték meg, hogy az Egyesült Államok nemrégiben kinevezett nagykövete, April H. Foley is köszöntötte a konferencia résztvevőit.

Érdemes megemlítenünk, hogy a konferencia előkészületeikor a szervezők igyekeztek felvenni a kapcsolatot számos nem kormányzati szereplővel, valamint nemzetközi partnerszervezettel. A Konrad Adenauer Alapítvány, az Egyesült Államok Budapesti Nagykövetsége, az International Republican Institute, az EPP-ED frakció, valamint a Magyar Új Atlanti Kezdeményezés segítsége nélkül a konferencia nem kerülhetett volna megrendezésre a kívánt színvonalon. Segítőkészségüket ezúton köszönjük.

A szakmai jellegű programokon túl a résztvevők a Terror Házába is ellátogattak, amely szomorú mementója a XX. század zsarnokságainak. A vendégekre nagy hatást gyakorló, múzeumban tett séta után a YEPP, a Fidelitas, valamint az IDF képviselői koszorúkat helyeztek el a Terrror Háza bejáratánál. A néppárti ifjúsági szervezet nevében Christian Holm alelnök mondott beszédet.

A YEPP szokásos szombati tanácsülését az MDF képviseletében Dávid Ibolya, a Fidesz nevében pedig Szájer József köszöntötte. Az EPP-ED frakció alelnöke, érzelemdús beszédében igyekezett feltárni a magyar demokrácia legfontosabb morális problémáit. Miközben a konferencia alapvetően egy meghatározott szakterület, a terrorizmus köré szerveződött, az elmúlt hetek magyarországi eseményei élénk érdeklődést váltottak ki a YEPP küldötteiből. Szájer József a gyurcsányi mondatok kiváltotta tüntetés-sorozat békés és alkotmányos mivoltára hívta fel a résztvevők figyelmét, egyúttal arra kérte őket, ha idejük engedi, látogassanak el a Kossuth térre.

A tanácsülésen más határozatok elfogadása mellett jóváhagyták a szeminárium háttérdokumentumát, amelynek előkészítését javarészt a Fidelitas vállalta magára. A terrorizmust öt alapvető szempont alapján vizsgáló dokumentumot végül egyhangúlag fogadta el a YEPP döntéshozó fóruma. A konferencia utolsó napját a Kalocsai Paprika Csárdában zárták a fiatalok, ahol egy 60 nyelven éneklő előadóművész fokozta a hangulatot. Vasárnapra a fakultatív városnézés maradt, amely során a néppárti ifjak verőfényes napsütésben csodálhatták meg a politika viharok ellenére is gyönyörű magyar fővárost.

Ezen beszámoló keretében ragadjuk meg az alkalmat arra, hogy megköszönjük a fidelitasos szervezők kitartó munkáját. Köszönet Dömötör Csabának, Mandák Fanninak, Molnár Adriennek, Póka Szilviának, Böszörményi Nagy Gergőnek, valamint Cserkúti Gábornak.

A YEPP következő szemináriumára decemberben, Brüsszelben kerül sor.

 

dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő honlapja
Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő honlapja