Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Környezetszennyezés Heves megyében

[fidesz.hu 08.01.23.] A mai napon Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője kérdést nyújtott be Fodor Gábor környezetvédelmi miniszterhez, mivel nemrég több száz liter olaj állagú szennyező folyadékra és befalazott bányagépekre bukkantak Bélapátfalván, az állami tulajdonban lévő volt mészkőbányában.

A terület részben a Bükki Nemzeti Park, részben a bélapátfalvai Bélkő Kht. kezelésében van. 2007. október 8-án írásbeli bejelentés érkezett a veszélyes hulladékról. A helyszíni bejárásokon megállapítást nyert, hogy a bejelentés valós; az ügyben rendőrségi nyomozás is folyamatban van - olvasható Nyitrai Zsolt közleményében.Mint írja, a környezetszennyezés azért különösen veszélyes, mivel közvetlenül a bánya alatt található két karsztvízforrásba is beszivároghat, és megmérgezheti a város és a szomszéd település ivóvizét. A szennyezett terület tulajdonjogának átruházásáról 2003. február 28-án született megállapodás az átadó BÉCEM Vagyonkezelő és Szolgáltató Részvénytársaság és az átvevő Kincstári Vagyoni Igazgatóság között. A megállapodás az átvevő részére feltételül szabta az ingatlan öt éven belüli védetté nyilváníttatását és ezzel a Bükki Nemzeti Parkhoz csatolását. A feltétel nem teljesítése az ingatlan tulajdonjogának az átadóra való visszaszállását eredményezi.

Tekintettel az ingatlan jelenlegi szennyezett voltára, a védetté nyilváníttatás a megengedett határidőig, 2008. február 28-ig lehetetlenné vált, így az állami tulajdon várhatóan ismét magánkézbe kerülhet, ami a közvagyon komoly veszteségét jelentené. Nyitrai Zsolt részletes kérdéseket tett fel azt tudakolván, miért nem tett a Környezetvédelmi Minisztérium érdemi lépéseket az ivóvízellátást is veszélyeztető szennyezés felszámolása és a közvagyon megóvása érdekében - zárul a dokumentum.