Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Mi az igazság Bélapátfalván?

[@ 08.02.12.] Ferencz Péter, bélapátfalvi polgármester és Dr. Nyitrai Zsolt, országgyűlési képviselő az alábbi közleménnyel fordulnak a nyilvánossághoz a bélapátfalvi környezetszennyezés ügyében.

A környezet és a közvagyon megóvása érdekében az elmúlt hetekben, hónapokban többször megfogalmaztuk a nyilvánosság előtt aggályainkat a bélapátfalvi külszíni mészkőbányával kapcsolatban.

Az ügyben írásbeli kérdést nyújtottunk be az illetékes miniszterhez, Fodor Gáborhoz.

Az írásbeli kérdésre adott választ megkaptuk, azt nem tartjuk kielégítőnek, mert több valótlan tényt tartalmaz és az érdemi kérdésekre nem, vagy csúsztatva válaszol.


A miniszteri válasz az olajszennyeződést nem tartja veszélyesnek. Ezzel szemben a vízügyi hatóság a szennyezés feltárását követően információink szerint vizsgálati úton kimutatta az ivóvíz bázisban a szennyeződést. Három kútból kettőt kizártak az ivóvíz-szolgáltatásból.

Felmerül a kérdés: Fodor Gábor vagy a hatóság tévedett?1. Kérdezzük tehát: volt- e környezetszennyezés Bélapátfalván?

A közvagyon megóvásának szándékáról sem nyugtatott meg bennünket a miniszter, ezért a következőket kérjük és kérdezzük:

2. Tud- e a BÉCEM Vagyonkezelő és Szolgáltató Részvénytársaság és az átvevő Kincstári Vagyoni Igazgatóság között 2003. február 28-án kötött szerződésről, amely megállapodás az átvevő részére feltételül szabta az ingatlan öt éven belüli védetté nyilváníttatását és ezzel a Bükki Nemzeti Parkhoz csatolását. A szerződés szerint a feltétel nem teljesítése az ingatlan tulajdonjogának az átadóra való visszaszállását eredményezi.

A határidő 2008. február 28-án telik le. Ekkor kerülhet magánkézbe a közvagyon.

3. Amennyiben ismeri az iratot, akkor kérjük, hogy hozza nyilvánosságra ezt a szerződést, hogy a bélapátfalvi és heves megyei emberek is megismerhessék a benne foglaltakat!

4. Megteszi- e mihamarabb a szükséges lépéseket a szerződés felülvizsgálata érdekében?

A környezet és a közvagyon megóvása érdekében kérjük, hogy a kérdésekre válaszoljon! Kérjük továbbá azt is, hogy a szükséges lépéseket tegye meg, ehhez mi a magunk részéről felajánljuk segítségünket.