Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Adakozniuk kell a politikusoknak a pártkasszába

[blikk 09.10.06.] A BLIKK a képviselők által fizetett tagdíjakról kérdezett.

BLIKK/BUDAPEST - Havonta többmilliós bevételre tehetnek szert a pártok az országgyűlési képviselők jövedelméből. Van, ahol kötelező az adakozás, van, ahol nem.

- A pártban a tagdíj 300 forint havonta, nyugdíjasoknak, diákoknak 100. A parlamenti, EP- és önkormányzati képviselők, a külsős bizottsági tagok, tehát, akik politikai tisztséget töltenek be, a járandóságuk 2 százalékát fizetik be az alaptagdíjon felül a Fidesz országos választmányának döntése alapján - magyarázta Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója. Ez számításaink szerint havonta plusz 6 millió forint a Fidesznek.

- Nemcsak az országgyűlési s az európai parlamenti honatyáknak, de az önkormányzati képviselőknek is adományozniuk kell a pártnak fizetésük 10, illetve 15 százalékát - mondta a Blikknek Nyakó István, az MSZP szóvivője.

Azt is elárulta: az alapszabályuk nem rendelkezik a "tizedről", de minden politikussal még a megválasztása előtt közlik, hogy vissza kell majd adnia fizetése egy részét az MSZP-nek. Számításaink szerint az MSZP-nek havonta 15 millió forint feletti bevételt hozhatnak az ilyen adományok.

- Nem muszáj adakozni, mindenki maga dönti el, hogy ad-e pénzt a pártnak - magyarázta Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese.

- Nincs kötelező adakozás nálunk - mondta lapunknak Herényi Károly, az MDF volt frakcióvezetője. Csáky András, ki korábban az MDF színeiben politizált, szintén arról beszélt: nem volt muszáj adakozni, de a képviselők többsége a helyi pártszervezeteket valamennyi pénzzel támogatta.