Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002BSA - hatóságot játszva?

[@ 08.04.02.] Dr. Nyitrai Zsolt, a FIDESZ Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának vezetője írásbeli kérdést nyújtott be a Business Software Alliance működésével kapcsolatban. Az alábbi, "Hatóságot játszva" című írásbeli kérdésre Kákosy Csaba, gazdasági miniszter köteles válaszolni 15 napon belül.

Tisztelt Miniszter Úr!

Az elmúlt időszakban számos visszaélés gyanús üggyel kapcsolatban vetődött fel a Business Software Alliance (BSA), nemzetközi jogvédő szervezet neve.

Megítélésünk szerint az illegális szoftverhasználat hazai visszaszorítása a jelenlegi 40%-s szintről elengedhetetlen és fontos feladat az informatikai iparág gazdasági növekedésben való szerepének bővülésére. Ugyanakkor az erre irányuló tevékenység nem nyújthat menlevelet a jogkörök önkényes kibővítésére, hatóságszerű vizsgálódásra.

Az ügyben számos megkeresés érkezik felém kis és közepes vállalkozások panaszaival, kifogásolva a BSA már-már hatóságként való eljárását, különös tekintettel az APEH-BSA közt létrejött 2007. márciusi megállapodás eltérő értelmezésére. A BSA által közzétett Szoftver Nyilvántartási Adatlap szándékos félrevezetéssel, nem létező jogok birtokában kíván érvényt szerezni céljainak.

Ezúton fordulok Önhöz írásbeli kérdésemmel, tisztázandó a jelenleg kaotikus helyzetet, a szervezet elfogadhatatlan gyakorlatát.

Tisztelt Miniszter Úr!

- Szeretném megtudni, hogy a Minisztérium azonosul-e a BSA által folytatólagosan alkalmazott módszerrel?

- Milyen intézkedéseket hozott vagy kíván hozni annak érdekében, hogy a jövőben ilyen esetek ne fordulhassanak elő, "szoftverrendőrségként" egyetlen civil jogvédő szervezet se tevékenykedhessen?

- A minisztérium kíván-e tenni a korrekt tájékoztatás megteremtése érdekében, hangsúlyeltolódást hozva a BSA eddigi megfélemlítés-központú magatartásában?

Várom Miniszter Úr megtisztelő válaszát!

Budapest, 2008.március 21.

Dr. Nyitrai Zsolt
országgyűlési képviselő
Fidesz - Magyar Polgári Szövetség