Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Olcsóbb és több demokrácia

[fidesz.hu 07.07.11.] Olcsóbbá és demokratikusabbá kívánja tenni a választási kampányokat a Fidesz, ezért az őszi ülésszak kezdetén hét pontos törvényjavaslat-csomagot terjeszt a parlament elé - jelentette be Dr. Nyitrai Zsolt szerdai sajtótájékoztatóján.


A törvényjavaslat-csomaggal a Fidesz fő célja az, hogy olcsóbbá és demokratikusabbá tegye a választási kampányokat. Minderre a jelenleg hatályos törvények módosításával van lehetőség, melyek Nyitrai szerint elavultak, és változtatásra szorulnak. A Fidesz elsősorban azért támogatja a törvénymódosításokat, mert "ha olcsóbb a választás, több pénz marad az embereknél, s nekünk ez a legfontosabb" - mutatott rá a képviselő.A képre kattintva letöltheti a a sajtótájékoztatón vetített diát


A Fidesz szándéka a kezdeményezéssel kettős: egyrészről a kampányokra szánt kiadásokat kívánja csökkenteni, másrészről viszont fontosnak érzi azt is, hogy a politikát közelebb hozzák az emberekhez, hogy a kampány ne csak egy egyoldalú folyamat legyen, hanem párbeszéd.


A képre kattintva letöltheti a a sajtótájékoztató felvételét


Az első törvényjavaslat arra vonatkozik, hogy váljanak egységessé a különböző választásokra vonatkozó szabályok. Erre azért van szükség, mondta el, mert a jelenlegi törvények részletesen szabályozzák az országgyűlési választásokat, viszont az önkormányzati és EU parlamenti választásokról, illetve a népszavazásokról már elnagyoltabban rendelkeznek.

A második törvényjavaslat megszüntetné a politikai reklámot. (Ez elsősorban az audiovizuális reklámokra vonatkozna.) "Minden választási kampány legköltségesebb része a reklám" - jegyezte meg, s ha ezt sikerülne kivenni a kampányból, akkor jelentősen csökkenne annak összköltsége - szögezte le Nyitrai Zsolt. Mint mondta, az olcsóbbá váláson kívül még egy fontos hozadéka lenne a reklámok eltörlésének: erősödnének a demokratikus vonások a kampányban. Ugyanis a reklám egy egyirányú folyamat, melyben az embereknek nincs lehetőségük a reagálásra. Viszont ha nem lenne reklám, akkor felerősödnének a különböző fórumok és vitaműsorok, ahol a politikusok kénytelenek lennének meghallgatni az emberek véleményét - fejtette ki.

A harmadik javaslat egy, a politikai közvetlen tájékoztatásról szóló törvény megalkotását tűzte ki célul.

A negyedik javaslat a kampányfinanszírozást kívánja átláthatóvá tenni. A Fidesz ezt az úgynevezett "kampányszámla" bevezetésével valósítaná meg. A kampányszámla pedig úgy működne, mondta el a politikus, hogy "a különböző kampányok időszakában egy-egy jelölőszervezet a kampánnyal kapcsolatos kifizetéseket csak ezen keresztül tudná megtenni", majd ezeknek az ellenőrzését az Állami Számvevőszék végezné el - tájékoztatott a politikus.

A javaslatcsomag fontos követelése, hogy közpénzből ne lehessen pártkampányt finanszírozni, s ez vonatkozzék ne csak a jelenlegi, hanem a mindenkori kormányokra. A fideszes politikus itt elsősorban a hirdetésekre és a különböző "tájékoztatókra" gondolt, melyek a kampányidőszakban igen gyakran jelennek meg a médiában.

A hatodik törvényjavaslat a Kormánystop! nevet viseli, s melynek lényegi eleme az, hogy a választások időszakában alakuljon át a kormány "ügyvezető kormánnyá", nem közjogi értelemben, hanem abban a vonatkozásban, hogy a kormánytagok ne kampányoljanak közpénzekből - hívta fel a figyelmet.

Töröljük el a kampánycsendet! - áll a hetedik törvényjavaslat címében. "Mi azt mondjuk, hogy a kampánycsend nem garanciája a választások tisztességes lebonyolításának" - érvelt Nyitrai Zsolt a kampánycsend megszüntetése mellett.

A politikus felkérte a parlamenti pártokat, hogy támogassák a Fidesz törvényjavaslatait, és jelezte, hogy a közeljövőben a választójogi törvények felülvizsgálatát is kezdeményezni fogják, hogy csökkenteni lehessen a választások által az államigazgatásra rótt terheket.