Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002A digitális szakadék megszüntetése a cél

[@ 08.09.02.]
Nyitrai Zsolt, a Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának a vezetője a hirextra.hu-nak nyilatkozott a magyarországi internet hozzáférésekről.

Az interjú alább olvasható:

"Mondhatjuk, hogy 4-5 millió olyan honfitársunk van, akik napi szinten valóban nem férnek hozzá az internethez, hiszen sem otthonukban, sem pedig munkahelyükön nem adottak hozzá a feltételek. Ezért szoktam mondani, hogy ma Magyarországon digitális szakadék van, amit mindenképpen meg kell szüntetni. Úgy gondolom ez közös felelősség, az állam és az önkormányzatok közös felelőssége.

Az Európai Unió 2008-at az e-befogadás évének nyilvánította, ami pontosan arról szól, hogy minél több ember számára, minél egyszerűbb módon, minél szélesebb körben, a nagytelepülésektől egészen a kistelepülésekig elérhetővé tegye az internetet és az internet nyújtotta lehetőségeket.

Év elején a pártok tettek egy olyan felhívást, hogy legyen Magyarországon is 2008 az e-befogadás éve. Ezt jól esik kimondani, de még jobb, ha az ember tesz is érte valamit. Ezért a Parlament előtt van már egy anyag a témával kapcsolatban, amely tartalmazza egy e-befogadás ügyi eseti bizottság felállításának javaslatát. Ez a bizottság felmérné pontosan a magyarországi helyzetet, és megoldási javaslatokat tenne arra vonatkozóan, hogy miként lehet az e-befogadást, mint folyamatot erősíteni.

Szerettük volna, hogy már a nyári szünet előtt elfogadásra kerüljön a Parlament által, azonban ez nem így történt. Ezért ez a kérdés most szeptemberben ismét a Ház elé kerül. Szeretném, hogy a politika ne csak „kipipálja” ezt a kérdés a bizottság felállításával – láttunk már ilyet – hanem valóban tegyen lépéseket az ügy megoldása érdekében. Mi csak addig tudunk partnerek lenni ebben a folyamatban, ameddig látjuk, hogy itt valóban érdemi munka folyik.

Előreláthatólag mikor alakulhat meg a bizottság?

Amennyiben minden simán megy, és egy olyan javaslat kerül a Parlament elé, amely egy erős e-befogadás ügyi bizottság felállítását tartalmazza, akkor szeptember végén, október elején elkezdheti a munkát. Egy gyenge bizottság felállítását természetesen nem fogjuk támogatni – épp az alibizés elkerülése végett, amelyet kormányoldalról gyakran láthatunk. Egy erős, érdemi munka végzésére képes bizottság felállítása jó, s természetesen azt majd mi is támogatjuk.

Mikorra lesznek a bizottság munkájának számunkra is látható eredményei?

Az elsődleges feladatunk, hogy pontosan felmérjük a helyzetet. Nagy általánosságokkal tisztában vagyunk, de meg kell nézni többek között földrajzi bontásban, hogy "internet-szegénység" szempontjából melyek a kiemelten rossz területek, meg kell nézni, hogy a kistelepüléseken,vagy inkább a közepes típusúakon nagyobb a hiány. A megfelelő felmérések után pedig összefogást kell sürgetni az internettel, az internet elterjesztésével, az e-befogadással foglalkozó intézményekkel. Ők eddig is nagyon sokat tettek az ügy érdekében és ezért fontos összehozni őket, hogy a továbbiakban egy irányba haladhasson ez a folyamat. Tájékoztatjuk őket az aktuális munkáról és kikérjük a véleményüket, mert fontos, hogy megosszák velünk gondolataikat, tapasztalataikat. Ezek után lehet a megoldási javaslatokat kidolgozni. Nyilvánvalóan ehhez pénz kell, amit – úgy gondolom – a kormánynak kell biztosítania. Még egyszer hangsúlyozom, véleményem szerint ez egy közös kormányzati és önkormányzati feladat. Természetesen majd Európai Uniós forrásokra is támaszkodni kell, főleg mivel az EU volt az, aki azt az egész folyamatot elindította azzal, hogy 2008-at az e-befogadás évének nyilvánította.

A parlamenti honlapon kívül szeretnének minden képviselőnek saját honlapot készíteni. Ez hány darab honlap elkészítését jelenti (természetesen már nem egy képviselőnek ma is van)? Mikorra készülhetnek el?

Valóban nem egy képviselőnk már most is rendelkezik saját honlappal, többek között én is.

A Fidesz egy modern párt. Használjuk az internetet, hisz ma már a közélet elképzelhetetlen a világháló nélkül. Ezért jó dolognak tartom, hogy a képviselőink elérhetőek, illetve azok lesznek az interneten: meg lehet róluk tudni dolgokat, meg lehet ismerni közéleti tevékenységüket. Fontosnak tartom az e-fogadóórák kérdését, hogy az emberek a véleményükkel, kérdéseikkel meg tudják keresni a Fidesz egy-egy képviselőjét, vagy választókerületi elnökét és ők azokra könnyen tudjanak reagálni. Természetesen ez nem pótolja a személyes párbeszédet, ezért képviselőink és a választókerületek elnökei továbbra is megtartják szokásos fogadóórájukat. Aki azonban nem tud elmenni egy ilyen alkalomra, annak is megadatik majd a lehetőség, hogy megossza gondolatait, illetve feltegye kérdéseit az megfelelő személynek."