Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Az Országgyűlés napirendjén a Digitális Magyarország

[@ 10.11.03.] Napirend előtti felszólalásban Koszorús László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese arról kérdezte Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkárt, mit tesz a Kormány annak érdekében, hogy a korábbi évek informatikai káoszát követően a hazai IT-szektor a magyar gazdaság motorjává váljon.

Koszorús László felszólalásában emlékeztetett, a Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportja nyilvánosságra hozta a 2002-2010 közötti Kovács - Kóka - Baja korszak informatikai botránykrónikáját, a Fehér pdf-et. Koszorús kiemelte, indokolatlan, átgondolatlan és sokszorosan túlárazott fejlesztések történtek ebben az időszakban, és a közérdek helyett a leplezetlen magánérdek nyert teret. Hozzászólásának végén Koszorús arra volt kíváncsi, mit tesz az új vezetés a rendteremtés érdekében és azért, hogy a hazai IT-szektor a magyar gazdaság motorjává váljon.Nyitrai Zsolt válaszában kifejtette, a múltról szóló megállapításokkal ugyan egyetért, ám ezekről nem kíván sok szót ejteni, az új informatikai kormányzat már a jövőbe tekint. Az államtitkár elmondta, a Digitális Magyarország vitairata elkészült, ez lesz a cselekvési stratégia alapja. Nyitrai közölte, a vitairatnak három főszereplője van: a magyar polgárok, a vállalkozások és az állam.A polgárok esetében az esélyegyenlőség és az életminőség növelése, a vállalkozások esetében a versenyképesség ösztönzése, továbbá az innovációs célok megteremtése, valamint az állam esetében az olcsóbb, átláthatóbb, takarékosabb és hatékonyabb működtetés a fő prioritás.

Kiemelten fontos területről van szó - folytatta Nyitrai - hiszen a magyar GDP 10%-át, a gazdasági növekedés 25%-át biztosítja a szektor, közvetlenül százezer embernek és közvetetten még százezernek biztosít munkát és megélhetést. Valamint országosan tízezer kötődő vállalkozásnak teremt kapcsolódási lehetőséget a szektorhoz - hangsúlyozta Nyitrai.

Az állami informatika területén a legfontosabb feladatunk az ésszerűsítés és modernizáció, ezzel jelentős közpénzeket leszünk képesek megspórolni - ismertette a harmadik pillérről szóló elképzeléseit Nyitrai.

Nyitrai felszólalását azzal zárta, az új kormányzat komolyan veszi a párbeszédet, éppen ezért arra biztatott minden szereplőt és érintettet, a parlamenti pártok képviselőit és szakértőit, az érdekvédelmi- és civil szervezetek tagjait, az IT-gazdaság szereplőit, a parlamenti közvetítést figyelemmel kísérőket, hogy vegyenek részt a Digitális Konzultációban és éljenek azzal a lehetőséggel, hogy együtt formálhatjuk Magyarország jövőjét.

Az Infokommunikációs Államtitkárság Digitális Magyarország vitairatát ezen a címen érheti el: http://nfm.gov.hu/data/cms2085344/digitalis_magyarorszag_program_vitairat.pdf

Észrevételeit és ötleteit az iktstrategia@nfm.gov.hu címre várják.