Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Állami felelőtlenség

[@ 09.12.08.] Nyitrai Zsolt az Országgyűlésben kérdezte Baja Ferencet az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózatról (EKG).

ELNÖK: "A következő azonnali kérdés szintén a Fidesz képviselőcsoportjából érkezett. Nyitrai Zsolt, a Fidesz képviselője, kérdést kíván feltenni a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternek: "Mi lesz a közintézményekkel január 1-jétől?" címmel. A miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Baja Ferenc államtitkárt jelölte meg."DR. NYITRAI ZSOLT (Fidesz): "Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm szépen a szót.
Kérdésem az elektronikus kormányzati gerinchálózattal áll kapcsolatban. Az elektronikus kormányzati gerinchálózat az elektronikus kormányzás alap-infrastruktúráját adja. Az EKG egy olyan informatikai hálózat, amelynek feladata, hogy a kormányzati, illetve a közigazgatási adatbázisokat, hálózatokat összekapcsolja a kormányrendeletben meghatározott körben, valamint kormányzati szolgáltatások elérhetőségét biztosítsa a civil szféra számára. A kormányzat, úgy gondolom, egy elég komoly késésben van, hiszen az EKG-val kapcsolatos szerződés ennek az esztendőnek a végén, december 31-ével lejár.
Sor került egy pályázati kiírásra, a Fidesz nevében mi akkor hangsúlyoztuk, hogy ez egy eléggé megcsúszott, megkésett folyamat, végül is a nyilvánosság kizárásával, úgynevezett 143-as eljárás keretében a kormányzat kiírt egy pályázatot az elektronikus kormányzati gerinchálózatra, valamint a közháló rendszerére. Év végéig még körülbelül 24 nap van hátra, beleértve a karácsonyi ünnepeket is. Eddig a pályázati kiírásról döntés még nem született, és az állam és az intézmények között az a nagyon komplex jogi és műszaki átállás még nem kezdődött, nem kezdődhetett meg, amelyre mindenképpen szükség van. Tisztelt Államtitkár Úr! Azt szeretném öntől tudakolni, hogy mi lesz január 1-jével, hogyan, milyen formában működik majd az elektronikus kormányzati gerinchálózat, és az intézmények hogyan tudnak majd ilyen módon működni. Kérem, adjon erről tájékoztatást itt, a parlament nyilvánossága előtt. Köszönöm szépen."

DR. BAJA FERENC, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: "Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház!
Jogosnak tartom a kérdés felvetését, hiszen valóban egy elhúzódó eljárás keretei között tudjuk kiválasztani az EKG üzemeltetőjét. Ennek az oka kettős. Egyrészt viszonylag szűk határidővel van lehetőségünk pályázatmeghirdetésre, hiszen az általunk indokoltnak tartott négyéves ciklus helyett, különféle kompromisszumok keretei között, kétéves szerződési feltételeket hirdettünk meg, ez az egyik ok.
A másik ok, hogy terveinkkel szemben, amikor is mintegy 6,5 milliárd forintos keretszerződés keretei között lehetett volna ezt a szolgáltatást megrendelni, a költségvetésben 4,8 milliárd forintos keret áll a rendelkezésünkre, ami azt jelenti, hogy jóval kevesebb a pénzünk. Emiatt a vállalkozókkal elhúzódtak a tárgyalások. Ezúton is szeretném megköszönni egyébként a vállalkozóknak azt a korrekt magatartást, amelynek keretei között rendkívül jelentős árcsökkentés mellett is szolgáltatásnövelést vállalva az utolsó helyzetben vannak a tárgyalások, aminek eredményeként arról tudok a tisztelt Háznak beszámolni, hogy lezárultak azok a tárgyalások, amelyek eredményeként ezen a héten a szükséges tárgyalások lezárulnak, a szerződések megkötődnek. Ebben az értelemben az intézményeknek nem kell félniük semmitől - indokolt egyébként tehát a felvetés -, hiszen a jelenleg is rendelkezésre álló szolgáltatásokat változatlan műszaki tartalommal új, csökkentett, mínusz 10 százalékos áron rendelhetik meg majd az intézmények.
Az ő számukra tehát valójában nem történik érdemi változás az eddigi szolgáltatáshoz képest. Ezzel együtt is valójában indokolt, hogy minél határozottabban és minél gyorsabban tudjunk tájékoztatást adni. Én magam is azonnal, ahogyan a szerződést megkötik, természetesen minden intézményt, ugyanúgy, mint a tisztelt Házat, tájékoztatni fogom a döntésről. Köszönöm megtisztelő figyelmüket."

DR. NYITRAI ZSOLT (Fidesz): "Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm szépen a szót és a lehetőséget.
Azt hiszem, hogy amit az elektronikus kormányzati gerinchálózat ügyében tapasztalunk, az a kormányzati felelőtlenségnek a mintapéldája. Ráadásul dupla felelőtlenségről van szó, tisztelt államtitkár úr, hiszen önök egyrészt megvárták az utolsó pillanatot, amíg kiírják ezt a pályázatot, gyakorlatilag kizárva ezzel a versenyt az EKG ügyében, másrészt azzal, hogy egy december 31-én lejáró szerződésnek a jövőjéről december 7-én hivatalosan még nem tudhatunk semmit, önök kockáztatják 90 ezer felhasználónak, több mint 1700 intézménynek és több mint 1500 önkormányzatnak a nyugodt munkavégzés körülményeit a következő év elejétől.
Úgyhogy ez nem más, tisztelt államtitkár úr - még egyszer mondom -, mint kormányzati felelőtlenség sajnos az elektronikus kormányzati gerinchálózat esetében is. Köszönöm, hogy meghallgattak."

DR. BAJA FERENC, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: "Tisztelt Képviselő Úr! A helyzet az, hogy Magyarországon nagyon felelős államigazgatási, piaci és intézményi feladatok keretei között kell az elektronikus kormányzati gerinchálózatnak is dolgoznia. Ez a felelősség, egyértelmű, a miénk.
Természetesen érzem azt a bizonytalanságot a hangjában, képviselő úr, hogy szerették volna adott esetben, hogyha ez a szerződés létre sem jön - ez az igazi felelőtlenség, azért, mert ez jogbizonytalanságot és a szolgáltatások meg nem történését jelentette volna az intézmények számára. Ez felelős kormány számára elfogadhatatlan. Az mindig is elfogadható, hogy tárgyaljunk a piaci szereplőkkel és az ellenzék szereplőivel, ezt tettük végig, ezért van kétéves szerződés. A felelősség azonban a miénk, hogy ez a dolog működjön. Kétségtelen, még egyszer szeretném hangsúlyozni, kevesebb pénzért emeltebb szintű szolgáltatást - nehéz tárgyalások után tudott az elektronikus kormányzat megfelelni ennek. Azt gondolom, az intézmények ezt meg fogják köszönni. Az ellenzéktől ezek után ezt nem kérjük. Köszönöm, tisztelt Ház, hogy meghallgattak."