Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002E-Magyarország, e-kormányzat 2008

[@ 08.11.20.]Immár hetedik alkalommal került megrendezésre a "Piac és profit" magazin szervezésében, az idén "E-Magyarország, e-kormányzat 2008" címet viselő konferencia.

Az eseményt nyitó kerekasztal-beszélgetésen a Fideszt Nyitrai Zsolt, a párt Informatikai és Telekommunikációs munkacsoportjának a vezetője képviselte.

Az informatika a nemzeti konszenzus tartópillére

A Baja Ferenc által felvázolt mondanivaló jó, helyes irányba mutat, jelentette ki Nyitrai Zsolt, a Fidesz-MPP informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője, aki viszont az elmúlt hat évet elvesztegetett időnek tekinti. Példaként a Társadalmi Megújulás Operatív Program el nem költött pénzeit, valamint a nem megfelelően kiépített e-Magyarország Pont hálózatot hozta fel a politikus. Ennek ellenére - a jelen lévők legnagyobb megelégedésére - többször is elhangzottak az együttműködés és az egyeztetés szavak is a Fidesz részéről. A fideszes szakpolitikus elmondta azt is, hogy pártja fontosnak tartja az e- befogadás folyamatának felgyorsítását, az IT- biztonság kéréskörét valamint az EU-s források megfelelő és ésszerű kihasználását. Elmondta: "a Fidesz célja egy kiszámítható, dinamikus, nemzeti konszenzuson alapuló infokommunikációs stratégia elkészítése és végrehajtása."Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke például azzal kezdte hozzászólását, hogy megvan a nap konszenzusa, hiszen a megjelentek egyetértettek abban, hogy az informatikai döntéshozatal koncentrációja jó. A folytatásban megjegyezte, hogy ő maga a fejlesztési diktatúra híve. Stumpf szerint az ikt eszköz egy erős, aktív, korlátozott és intelligens állam megteremtéséhez. A volt kancellária-miniszter kijelentette, hogy az eddigi eredményeket nem lehet lebecsülni, hozzátéve, hogy az informatika lehet a nemzeti konszenzus tartópillére. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert ha az információ területén elindított programokat megakasztják, akkor az hatalmas kárt okoz. Ezért ezt egy kormányváltás esetén sem érdemes meglépni. Stumpf István felhívta a figyelmet arra is, hogy a digitálisan írástudatlan közalkalmazottak problémájával is foglalkozni kell.Kiemelt vezérszónokként Drajkó László, a Microsoft Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója reflektált először Baja Ferenc informatikáért felelős kormánybiztos, a MEH államtitkárának az E-Magyarország 2008 konferencián megtartott nyitóelőadására. Ebben az igazgató nem fogalmazott meg kritikákat, ehelyett annak az óhajának adott hangot, hogy az ikt-stratégia végrehajtásban kellene már előrelépés. Azt, hogy az infokommunikációs technológiák állami felügyeletének megosztottsága megszűnt, azt a teljes IT szakma örömmel fogadta. Drajkó László ezen kijelentését az utána szólók mindegyike megerősítette. A Microsoft Magyarország vezetője kijelentette, hogy a szakpolitikai program jó, de az abban foglalt jövőképpel miniszterelnöki szinten kellene foglalkozni. Egy finn példával hozakodott elő, ahol úgy fogalmaznak, hogy az ország miniszterelnöke az informatika cárja is egyben. Azaz az IKT felkarolását ne csak a szakpolitikusok érezzék fontosnak, az jelenjen meg a legmagasabb szinteken is. Minderre azért van szükség az ügyvezető szerint, mert a gazdasági növekedés záloga az innovatív technológiák felhasználásának mikéntje. Ennek alapja pedig az emberi tudás fejlesztése.Ne pazaroljuk az erőforrásokat!

Lazarovits Márk, a Synergon vezérigazgatója bátran használta a centralizáció szót a koncentráció szinonimájaként, hiszen a mostani válság megszüntetésében ennek nagy szerepe lesz. A válságot Lazarovits olyan külső nyomásként éli meg, amely a döntéshozókat a programok végrehajtására serkenti. A jelenlegi helyzetben még inkább a prioritásokra kell koncentrálni. Ezt könnyíti, hogy a végrehajtandó feladatok száma nem nagy. A vezérigazgató vallja, hogy a válság szülte lépések a későbbiekben pozitív eredményeket hoznak. Hogy ez így legyen, ahhoz nagyon kell arra figyelni, hogy ne pazaroljuk a rendelkezésre álló erőforrásokat.Használható tartalmak kellenek

A Baja Ferenc vezetésével összehozott központosítás gyorsítja a haladást Papp István, a Magyar Telekom Vállalati Szolgáltatások Üzletág vezérigazgató-helyettese szerint, viszont ez önmagában nem ér semmit. Mivel az ikt-szektor változás előtt áll az egész világon, fontos, hogy Brüsszelben jó legyen az érdekképviseletünk. Papp István hozzászólásában azt is kiemelte, hogy az internethez való hozzáférés megteremtése nem elhanyagolható, mégis előrébb való olyan tartalmak létrehozása, amely miatt az állampolgárok csatlakoznak a netre. A kormánybiztos által felvázolt digitális közmű tervét korszerű ötletnek Papp, hozzátéve, hogy a hogyanról sokat kell beszélni. Szerinte ezt az állam és a piac közös összefogásával lehet megteremteni. Ezzel viszontválaszában Baja Ferenc is egyetértett, hibásnak nevezve azt a gondolkodást, amely csak feketében (állami kialakítás) vagy fehérben (csak a piac hozhatja létre) tudja ezt elképzelni. Papp István zárszavában az elkövetkezendő másfél évet a megvalósítás idejének nevezte, amelyhez kellenek az európai uniós és a költségvetési források is, de egyúttal a privát pénzeket is mobilizálni kell ennek érdekében.