Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002E-közszolgáltatásról a Parlamentben

[@ 08.11.26.]A Fidesz képviselőcsoportjának véleményét dr. Nyitrai Zsolt ismertette az Országgyűlésben.

Az Országgyűlésben kedden este általános vitát folytattak az "E-közszolgáltatásról" szóló törvényjavaslatról.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának vezetője ismertette a legnagyobb ellenzéki párt véleményét.

A képviselő először felvázolta, hogy milyen környezetben tárgyalják a tervezetet. "Magyarországon ma 4-5 millió ember nem fér hozzá az internet adta lehetőségekhez, ez egyértelműen a digitális szakadék meglétét jelzi." Az elmúlt esztendőkben szinte semmi sem történt hazánkban az e-közigazgatás kialakítása területén. "Szimbólum ma az a diákigazolvány, amely egy tartalom nélküli chipkártya és amit félévente egy matrica felragasztásával érvényesítenek"-mondta a szakpolitikus.
A legfőbb baj szerinte az, hogy nincs egy valós infokommunikációs stratégiája a Kormánynak. 2002-ig ilyen volt a NITS, ezt követően nem találkozhattunk komolyan vett, összehangolt tervekkel. Amíg nem jön létre egy dinamikus, reális, versenyképes és nemzeti konszenzuson alapuló infostratégia addig csak kapkodás és kormányrángatás lesz az eredmény. Egy ilyen stratégiának fontos része kell, hogy legyen az e-közigazgatás, e-közszolgáltatások kiszámítható rendszere is. Ennek megalkotásában a Fidesz partner.

A konkrét javaslatról szólva Nyitrai felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi példák azt mutatják, hogy máshol nincs olyan nagy központi rendszerkoncentráció mint a tervezetben.

A törvényt 3 részre lehet osztani: tartalomszolgáltatás, adattárház funkció és infrastruktúra- építés. Ez utóbbit a Fidesz szerint már akár az ÁROP keretein belül is meg lehetett volna oldani.
A Fidesz kezdeményezte, hogy a javaslatot tárgyalja együtt a Parlament a KET és az IT- biztonság kérdéskörével.
A szakpolitikus szerint a törvénynek vannak 2/3-os részei is, hiszen sok, az önkormányzatokat érintő rendelkezést tartalmaz.
Felmerül a kérdés, hogy egyeztettek-e előzetesen a szakmai érdekképviseleti szervezetekkel ezügyben?
A törvény adatvédelmileg is aggályos lehet, könnyen a "nagy testvér figyel téged" effektus is előjöhet.

A Fidesz a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartotta, mert a kérdés, amit szabályozni kíván az fontos és időszerű, azonban ebben a formában nem fogja megszavazni.
A Fidesz szívesen látna egy ötpárti egyeztetést az ügyben, amire eddig még nem került sor a kérdés kapcsán. A törvényjavaslathoz a KDNP-vel közösen több módosító javaslatot nyújtottak be.