Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Alternatív szavazatszámlálást indít a Fidesz

[@mti 09.06.04.] Az alternatív szavazatszámlálási rendszer mellett újraindítja jogsegélyszolgálatát a Fidesz az EP - választáson.

Mivel több jel utal arra, hogy a szocialisták rettegnek a hatalom elvesztésétől egy esetleges elbukott most vasárnapi választás után, ezért a Fidesz és a KDNP rendkívüli figyelmet fordít majd a választások tisztasága feletti őrködésre - indokolta a kezdeményezéseket Nyitrai Zsolt.Mint mondta, a Fidesz elnökségének döntésére létrehozott alternatív szavazatszámláló rendszer egy számítógépes infrastruktúrát jelent, amely a Fidesz szakértőinek saját fejlesztése.

Az informatikai rendszer 176 választókerületi végpontjától a Fidesz központi hivatalában, a Szentkirályi utcai székházban kialakított központban fut össze - mondta az MTI kérdésére Nyitrai Zsolt, aki szerint ebből a rendszerből adatokat publikálni nem fognak, de nyomon követik a szavazatok számlálását, és az eredményeket össze fogják hasonlítani az Országos Választási Iroda adataival.
Hangsúlyozta, hogy az alternatív rendszer fő célja a választások tisztaságának biztosítása.

A fideszes politikus azt mondta, az EP-választás tétje, hogy lezárják-e a Gyurcsány-Bajnai korszakot. Felidézte, hogy öt éve az EP-választás következményeként Medgyessy Péter, akkori miniszterelnöknek távoznia kellett a hatalomból, és szerinte hasonló lehet a tét most vasárnap is.

Kontrát Károly elmondta, hogy a hét elejétől újra működtetik az Új Demokrácia Központot, ahol a Fidesz jogi és választási szakértői nyújtanak információt vagy jogi segítséget a hozzájuk forduló választópolgároknak.

A telefonon és emailen is elérhető segélyszolgálathoz jogsértésről eddig még nem érkezett bejelentés - tette hozzá az MTI kérdésére.
Ugyanakkor - folytatta - a mozgóurna igénybevételével kapcsolatban már sokan érdeklődtek, mert az az információ terjedt el, hogy csak június 5-ig lehet mozgóurnát igényelni, ezzel szemben még a választás napján is lehet kérni a szavazatszámláló bizottságtól.

A Fidesz Új Demokrácia Központjában munkanapokon reggel nyolctól este hatig, a választás napján pedig reggel hattól, este nyolc óráig várják a telefonhívásokat.
A Fidesz 2002-es választások előtt hívta életre először a választási jogsegélyszolgálatot, majd legutóbb a 2006-os választások során kezdte újra működtetni Új Demokrácia Központ néven.