Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Vészhelyzet Egerben

[@ 08.07.25.] Dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő az egészségügyi miniszterhez fordult az egri Markhot Ferenc Kórház ügyében. Székely Tamás miniszternek 15 napon belül érdemi választ kell adnia a feltett kérdésekre.

Tisztelt Miniszter Úr!

Az év elején a HospInvest Zrt. szerezte meg az egri Markhot Ferenc Kórház működtetését annak ellenére, hogy Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata egyértelműen jelezte, hogy átvenné az intézmény üzemeltetését.

Az azóta eltelt időszakban, a kórházban dolgozók jelentős többsége, 1060 aktív dolgozóból több mint kilencszáz ember jelezte, hogy semmilyen körülmények között sem kíván a HospInvestnél dolgozni. Erről írásban, ügyvédi letétbe helyezett dokumentumban tettek nyilatkozatot.
Az említett egészségügyi dolgozók, akik közalkalmazotti státuszban vannak, a HospInvest által számukra kiküldött munkaszerződést nem írták alá, azt szintén az általuk megbízott ügyvédnél helyezték letétbe.

Ezek után az üzemeltetést kétes körülmények között megszerzett cég újabb szerződést küldött az érintetteknek, holott azok a kontraktust nem adták vissza a HospInvestnek, hanem éltek a jogszabály adta lehetőségükkel (Kjt 25/A, 25/B, Munka Törvénykönyve) és arra nem nyilatkoztak.

Mi történik mostanság a Markhot Ferenc Kórházban és környékén?

A HospInvest céljaival egyet nem értő főorvosok autóját kromofággal öntik le, a Sós Tamás megyei közgyűlési elnök által kirendelt kontrolling igazgató a sajtóhírek szerint embereket fenyeget, a "gyanús" dolgozók szekrényeit razziaszerűen átkutatják.
Folyamatossá válnak az 50-es évekből ismert személyes meggyőzési technikák: a zsarolás, a fenyegetés, a lelki terror.
A tapasztalatok szerint mindeközben a betegekre egyre kevesebb figyelem jut.

Eddig és ne tovább!

Tisztelt Miniszter Úr!

Ilyen esetben egy felelős tárcavezető nem maradhat néma. A Heves megyei és az egri emberek, de azt gondolom, hogy immár az ország közvéleménye is kíváncsi arra, hogy Ön mit mond a történtekre.

Kérdéseim tehát a következők:

1. Ön szerint jogszerű, törvényes-e a második munkaszerződés kiküldése azoknak a dolgozóknak, akik nemet mondtak az első verzióra és nyilatkoztak, hogy nem kívánnak semmilyen körülmények között szerződést kötni a HospInvest Zrt.-vel?

2. Ön egyetért-e azzal, hogy a Megyei Közgyűlés által kinevezett kontrolling-stratégiai igazgató a munkaszerződést alá nem írt osztályvezető főorvosok felmentését helyezte kilátásba, hogy ezzel kényszerítse Őket a közalkalmazotti státuszuk megszüntetésére, valamint egy profitorientált magáncég által kibocsátott munkaszerződés aláírására?

3. Ön szerint mi történik akkor, ha a HospInvestnek szeptember elejéig nem sikerül biztosítani a minimumfeltételeket, hiszen jelen állás szerint több osztály dolgozói egyhangúlag megtagadták a munkaszerződés aláírását?

4. Egészségügyi miniszterként milyen konkrét lépéseket kíván tenni azért, hogy a Heves megyében élő embereket újra nyugodt körülmények között gyógyítsák?