Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Választásokra készül a Fidesz

[nol.hu 08.12.27.] Komoly esély van rá, hogy a nyári európai parlamenti választásokon magyar országgyűlési választások is lesznek - egyre többen készülnek erre a Fideszben.

A márciusi népszavazás óta csaknem harminc választókerületi elnököt cserélt le Orbán Viktor. Noha a referendum a Fidesz és szövetségesei számára nagy győzelmet hozott, mégis, miután Kubatov Gábor akkori kampányigazgató és Nyitrai Zsolt operatív igazgató monitoringozta a választókerületek mozgósítási erősségét, a pártelnök váltott számos helyen. Székesfehérvárott például Gógl Árpád helyett (noha parlamenti képviselő is) Varga Tamás lett a választókerületi elnök, Szigetváron Pichler József, Jászberényben Juhász Dániel alpolgármesternek szavaztak bizalmat. Hevesben a rendelőprivatizációba belebukott Csáki Zsigmond polgármester lemondásra kényszerült a választókerületi elnöki megbízatásáról, míg Pétervásárán Horváth Lászlót, Orbán Viktor korábbi munkatársát nevezték ki. A szabolcsi Nagykállón Tóth Andrásnak a Fidesz-frakcióból történő távozása után lett a magoszos Budai Gyula a választókerületi elnök, Miskolcon pedig a négy közül kettőt lecseréltek: Lenártek András helyére Csöbör Katalin került, Szinay Attila utódja pedig Sebestyén László önkormányzati képviselő lett. (Pelczné Gáll Ildikó és a KDNP-s Nagy Kálmán maradt.) Lenártek András a Borsod online-nak úgy nyilatkozott: már sok csere volt az elnöki posztokon, e mostani cserét sem indokolta a pártvezetés.

A cserék, leváltások nem okoztak törést, sértődéseket, mindenkinek lesz a jövőben is feladata - nyilatkozta lapunknak Kubatov Gábor.

A fideszesek szerint azért sincsenek "nagy sértődések", mert mindenki választási sikerre számít, "akkor pedig szépen osztják a pozíciókat". Mindenesetre a pártvezetés olyan interaktív online-kapcsolatot alkalmaz, hogy a pártközpont képes szinte percre pontosan nyomon követni, hogy egy-egy választókerületi elnök mennyire aktív, mennyi időt foglalkozik a számára megküldött feladattal.

- Készen kell állni, mintha csak holnap reggel írnák ki a választásokat - mondta lapunknak az egyik parlamenti képviselő, bár azzal tisztában vannak, hogy a kisebbségi kormánynak minden bizonnyal sikerül átvinnie a jövő évi büdzsé elfogadását, s így szinte biztosan 2010-ben lesznek a választások.

A Fidesz részéről először Áder János hozta szóba hivatalosan a nemzeti csúcson, hogy az EP-választások napján kellene országgyűlési választásokat is tartani. Révész Máriusz ezt mondta lapunknak: Ha a jövő nyáron előre hozott választások is lennének, az az ország és a pártok érdekét is szolgálná, s a Fideszénél is elemibb érdeke lenne ez az MSZP-nek. A fideszes politikus szerint ugyanis a következő fél év nagyon nehéz lesz az ország számára, s az MSZP képtelen lesz sikeres EP-kampányt folytatni. Az már bebizonyosodott más európai országok esetén is, hogy ilyenkor a kormánypártok nem igazán tudnak mozgósítani, a protestszavazatok a meghatározók. Az MSZP tehát nagy vereségbe szaladna bele - tette hozzá Révész Máriusz -, s szerinte kétséges, hogy a szocialisták ezek után talpra tudnának-e állni.

- Az EP-választás afféle "előválasztásnak" minősülne. Ráadásul a szocialisták, illetve Gyurcsány Ferenc a 2010-es költségvetést nyilván sokkal nehezebben tudná elfogadtatni, hiszen akkorra össze kell állítani a választási listákat, s a kieső képviselők parlamenti szavazatai bizonytalanná válnának - tette hozzá Révész Máriusz.