Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002A Fidesz-KDNP jelöltjének elsöprő győzelme!

[fidesz.hu 09.01.26.] Ez az első alkalom a rendszerváltás óta, hogy időközi választáson a jobboldal elvett egy mandátumot a baloldaltól. A Ferencvárosban élő emberek a változásra szavaztak.

Bácskai János, A Fidesz-KDNP jelöltje képviselheti a következő közel másfél évben a főváros 12-es számú választókerületét az Országgyűlésben, mert ő kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi ferencvárosi időközi országgyűlési választáson a nem hivatalos adatok szerint.Bácskai János leszögezte: kudarcot vallott az MSZP és az SZDSZ törekvése, hogy érvénytelen legyen az időközi országgyűlési választás vasárnapi második fordulója is Ferencvárosban. A főváros 12-es választókerületében mandátumot szerzett politikus megköszönte a választóknak, hogy felelősen viselkedtek, és nem hagyták parlamenti képviselet nélkül Ferencvárost.Bácskai János hangsúlyozta: az itt élő emberek a változásra szavaztak. Az eredményt történelminek nevezte, mert arra még nem volt példa a rendszerváltás óta, hogy időközi választáson a jobboldal átvegyen egy mandátumot a baloldaltól.

A politikus parlamenti munkájának első feladatai között említette, hogy megnézze, hogy áll a Malév-gépek szennyezésének ügye, valamint megvizsgálja a ferencvárosi rehabilitációs pályázatokat.Az eredmények számokban

A választás második fordulója érvényes, mert a szavazók több mint 25 százaléka részt vett a szavazáson. Két héttel ezelőtt a választás első fordulójában a választók 25,91 százaléka élt szavazati jogával. A második fordulóban 36 szavazókör adatai alapján a 30 028 választásra jogosult közül 8900 jelent meg, a részvételi arány 29,64%-os volt. Egy szavazókör eredményeit a külképviseleteken leadott szavazatokkal együtt csütörtökig összesítik.Bácskai Jánosra 5332, az MSZP jelöltjére, Bánsághi Tamásra 2452 választó szavazott. A választáson induló három parlamenten kívüli párt jelöltje kevesebb szavazatot, mint amennyi kopogtatócédula az induláshoz szükséges: Szegedi Csanád (Jobbik) 674, Várady Tibor (Humanista Párt) 350, Paulik Péter (Magyar Kommunista Munkáspárt) 48 szavazatot kapott.

KDNP: örömteli eredményKereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint az emberek megértették, hogy akkor lehet változás a hazai politikában, ha elmennek szavazni - mondta urnazárást követően, az előzetes végeredmény ismeretében a KDNP szóvivője az MTI-nek. Halász Zsuzsa hozzátette: annál is örömtelibb ez az eredmény, mert John Emese szabad demokrata jelölt - aki az utolsó pillanatban visszalépett - arra biztatta az embereket, hogy ne menjenek el voksolni, hiszen érvénytelennek szerette volna látni a mostani választást. A KDNP szóvivője szerint ez az eredmény az SZDSZ szánalmas mivoltát erősíti meg.

Az MTI kérdésére, mely szerint Bácskai János győzelme mit fog jelenteni a parlamenti munkában, Halász Zsuzsa közölte: az eredmény rendkívül fontos, ám mivel az SZDSZ továbbra is kormánypártként viselkedik, az MDF pedig libikókaszerűen végzi parlamenti munkáját, ezért valószínűleg ez a mandátum nem tud meghatározóvá válni a parlamenti szavazások sorsát.