Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Nyilvános vita a tandíjról Egerben?

[HEOL@ 08.02.19.] Nyilvános vitára hívta ki Oroján Sándor, a Fidelitas Heves Megyei Szervezetének elnöke Jánosi Zoltánt, a Fiatal Baloldal megyei elnökét.

Többek között ez is elhangzott azon a sajtótájékoztatón, amelyet Oroján Sándor Ágh Péter országgyűlési képviselővel és Csepreghy Nándorral, a Fidelitas kampányigazgatójával közösen tartott kedden délelőtt Egerben, a Dobó téren.A sajtótájékoztató témái a népszavazási kérdések, különösen pedig a tandíj eltörlése voltak. Ágh Péter, országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy az MSZP választási ígéreteit megszegve, megint átverte a fiatalokat. A tandíj bevezetésének hírére 2007-ben 24 ezerrel csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma, annak ellenére, hogy az érettségizők száma stagnált. A honatya szerint az MSZP azt üzeni a fiataloknak, hogy "ha nem gazdag szülők gyermeke vagy, akkor ne akarj továbbtanulni". A politikus kérte a fiatalokat, hogy menjenek el szavazni, hiszen csak így van lehetőség a mostani hazug politika eltörlésére. Az egyik országos napilap tegnapi cikkére reagálva elmondta, hogy a Fidelitas országgyűlési képviselői írásbeli kérdéssel fordulnak Hiller István oktatási és kulturális miniszterhez, amelyben azt tudakolják, hogy igazak-e azok a cikkben megjelent hírek, amelyek arra utalnak, hogy újabb bőrt kívánnak lehúzni a fiatalokról..Csepreghy Nándor elárulta, hogy céljuk az is, hogy a kampánnyal eltöröljék azt a politikai inaktivitást, amely ma a fiatalokat jellemzi. A Fidelitas kampányigazgatója bemutatta azokat a humoros szórólapokat is, amelyekkel a fiatalokat szeretnék megszólítani. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy a Fidelitas felszólítja a kormányt, hogy ne nézze hülyének a fiatalokat, hiszen a tandíj nem jelent megoldást a felsőoktatás problémáira.

Oroján Sándor a tandíj bevezetésének hatásait elemzve arról szólt, hogy idén mintegy ezer fővel csökkent a két megyénkbeli főiskolára jelentkezők száma. Beszélt arról is, hogy a Fidelitas fontosnak tartja a tájékoztatást, ezért több napon keresztül a felállított standoknál állnak az érdeklődők rendelkezésére. Ugyanakkor nyilvános vitára hívta ki Jánosi Zoltánt, a Fiatal Baloldal megyei elnökét, amely során ők is ismertethetnék az álláspontukat, hiszen mint mondta, az értelmes vitának lenne helye. A vitára a tervek szerint a népszavazás hetében kerülne sor, amennyiben a másik fél elfogadja a meghívást.