Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Tandíj álruhában?

[fidelitas.hu 08.04.14.]Péntek délután ülésezett a Fidelitas Heves Megyei Választmánya Egerben, a Polgári Szalonban, amelyen az ifjúsági szervezet értékelte a népszavazás és a kampány helyi eredményeit. A választmányi ülés előtt sajtótájékoztatót tartott Koszorús László, országgyűlési képviselő, a Fidelitas Országos Választmányának elnöke és Oroján Sándor, a Fidelitas Heves megyei elnöke. A sajtótájékoztatót követően az OV elnöksége és a Heves megyei választmány tagjai üléseztek, a tanácskozáson részt vett Ágh Péter, a Fidelitas ügyvezető alelnöke.Koszorús László az országjárásról szólva elmondta: a Fidelitas Országos Választmányának elnöksége minden megyeszékhelyre ellátogat, hogy összegezzék a népszavazás tapasztalatait és meghallgassák a helyi szervezetek véleményét a kampánnyal kapcsolatban. Koszorús László szerint sikeres volt a Fidelitas kampánya Heves megyében is, megköszönte az önkéntesek munkáját, akik "szívüket, lelküket kitették a kampány alatt".Oroján Sándor arról beszélt, hogy a kormány a Rektori Konferencia asszisztálásával "álruhába öltöztetett tandíjat" kíván visszacsempészni a felsőoktatásba. Mint ismeretes, Gyurcsány Ferenc ismét elszólta magát, és bevallotta: a rektori konferenciával olyan javaslaton dolgoznak, amely szerint az első évben mindenki az államilag finanszírozott keretben kerülne be a felsőoktatásba, de a második évtől csak 50-60 ezer diák maradhatna ebben a keretben. A rendszer minden évben biztosítaná az átjárást az állami és az önköltséges képzés között.Oroján Sándor elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány és a Rektori Konferencia suttyomban, fű alatt összejátsszon, és a felsőoktatás problémáinak megoldása helyett azon mesterkedjen, hogyan lehet az emberek akarata ellenére cselekedni. "Azt javaslom, tartsák tiszteletben a társadalom elsöprő többségének döntését, és ne vezessenek be álruhás tandíjat" - szögezte le.

A politikus kifejtette: a tandíj ügye nem szakmai, hanem elvi kérdés. Nem szabad egy ország közös akaratát semmibe venni, burkoltan, álruhába bújtatva visszacsempészni a magyar felsőoktatásba egy olyan konstrukciót, amelyet elutasítanak azok, akik akaratának érvényesítésére a kormány hivatott.