Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Fidelitas OV Esztergomban


[@ 07.11.12.] Esztergomban tartott kihelyezett ülést a Fidelitas Oszágos Választmánya. A rendezvényen vendégként felszólalt Kövér László is. A hétvégi ülésen a határon túli magyar fiatalok problémáiról esett szó. A testület tagjai zárónyilatkozatot fogadtak el.

A kormány álljon ki a határokon túli magyarokért! A határon túli magyar oktatás valamint a vajdasági és a kárpátaljai magyarok könnyített határátlépése érdekében való kiállásra szólítja fel a kormányt a Fidelitas országos választmányának esztergomi ülésén szombaton elfogadott zárónyilatkozat.

A szervezet elítélte a Benes-dekrétumok szlovákiai megerősítését is, mely szerintük a kollektív bűnösség elvének megerősítése. "Ez ellentétes az egyetemes emberi jogokkal és az Unió elveivel" - szögezi le a dokumentum.A zárónyilatkozatban felkérték a kormányt, hogy hívja össze a Magyar Ifjúsági Konferenciát, mely 2006 márciusa óta nem ülésezett, valamint kérték a Magyar Állandó Értekezlet összehívását.A Fidelitas elengedhetetlennek tartja a határon túli magyar oktatásért történő fokozottabb kormányzati kiállást, mely leginkább a moldvai csángó magyarok illetve az önálló erdélyi és felvidéki magyar egyetem esetében égető kérdés.Kérik a kormányt, hogy az európai példák jogi alapjain dolgozzon ki megoldást a vajdasági és a kárpátaljai magyarok könnyített határátlépésére, tekintettel a schengeni egyezményhez való csatlakozásra.