Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Frekvencia - kalkuláció egykor és most

[@ 09.09.30.] Nyitrai Zsolt Baja Ferencet kérdezte az Országgyűlésben.

ELNÖK: Nyitrai Zsolt, a Fidesz képviselője, kérdést kíván feltenni a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszternek: "Frekvenciakalkuláció egykor és most?" címmel. A kérdésre a miniszterelnök úr megbízásából a téma szerint feladat- és hatáskörrel rendelkező Baja Ferenc államtitkár úr válaszol. A képviselő urat illeti a szó.DR. NYITRAI ZSOLT (Fidesz): "Tisztelt Államtitkár Úr! 2008-ban írta ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság azt a pályázatot, amelynek kettős célja volt: egyrészt a verseny erősítése a modulpiacon, másrészt a szélessávú internet nagyobb körben való elterjesztése Magyarországon. Az alapelv, a verseny erősítése a fogyasztók szempontjából mindenképpen kedvező iránynak tekinthető, azonban a forma volt teljesen hibás, azaz jóval értéken alul kívánta az állam eladni ezt az értéket, a kiírás nem állt szakmai alapokon.

A Fidesz a frekvenciára mint nemzeti értékre tekint, amit nem szabad elkótyavetyélni, de parlagon sem heverhet, annak hasznosulnia kell. Ráadásul menet közben többször is módosították önök a kiírást, ezek a módosítások teret engedtek az esetleges frekvenciakereskedelemnek, ilyen módon a pályázati kiírás eredeti célja, a verseny élénkítése meghiúsult. A kormány az MSZP és az SZDSZ gazdasági vitája miatt, a válságra hivatkozva eredménytelennek nyilvánította a kiírást. Egy nemzeti értékből rossz kiírás által egy eredménytelen dolog született, tipikus szocialista kormányzati megoldás.

Tisztelt Államtitkár Úr! Most, látva a 2010. évi költségvetés-tervezetet, a Bajnai-csomag számait, a bevételi oldalon egy érdekes adatra figyeltünk fel: a kormány a jövő évben 20 milliárd forinttal kalkulál a frekvenciaadás tekintetében.

Tisztelt Államtitkár Úr! Kérem, ismertesse az Országgyűlésben azokat a számításokat, amelyek alapján önök kalkulálták ezt a 20 milliárdot meghaladó összeget. Mi indokolja ezt az igen jelentős tételt, amikor a tavalyi esztendőben csak 100 millió forintért hirdették meg a pályázatot? Ami 2008-ban 100 millió, az 2010-ben 20 milliárd? Várom az államtitkár úr válaszát".

DR. BAJA FERENC a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: "a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A Fidesz a frekvenciára mint nemzeti értékre tekint, amit nem szabad elkótyavetyélni, de parlagon sem heverhet, annak hasznosulnia kell. Nagyon remélem, Magyarország minden pártja és a kormány is így tekint egyébként a frekvenciákra. Ez azt jelenti, hogy ez egy közös ügy. Valójában Magyarországon is - és ebben a képviselő úrnak a problémára való rávilágítása nagyon fontos - szembesülni kell azzal, hogy a frekvencia nincs ingyen, a frekvencia egy nagyon komoly érték, Magyarországon frekvenciagazdálkodásnak kell létrejönnie, mint ahogyan Magyarországon volt is.

Ennek a frekvenciagazdálkodásnak a felelőse egyébként a Nemzeti Hírközlési Hatóság, amely él is ezekkel a jogosítványokkal. Magyarországon is kiemelten fontos tehát a rádióspektrum közpolitikai ügye, ilyen értelemben a frekvencia olyan állami vagyon, amely kulcs lehet az információs társadalom további kiszélesítésére, ezért is foglalkozunk vele kellő energiával. Ráadásul ma már a gyors technológiai fejlődés lehetővé teszi a 900 megahertzes GSM-sáv kiírását is. Ma már az európai uniós döntések is egyértelműen azt mutatják, hogy lehetőség van az UMTS 900 bevezetésére, és később pedig egy 2,6 gigahertzes frekvenciasáv is megnyitható.

Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodáshoz pályázati kiírásra és gazdálkodásra van szükség. Ilyen értelemben tehát, lévén, hogy fél éven belül Magyarországon a frekvenciasávok átalakítását az európai irányelvek alapján el kell végezni, ezt a munkát a kormány el fogja kezdeni. Nagy valószínűséggel ez alapján a kiírás alapján már a következő kormány fogja elbírálni ezeket a frekvenciákat, erre vonatkozóan az árat pedig sem én, sem pedig a képviselő úr, hanem maga a piac fogja meghatározni, hiszen ez nyilvános versenytárgyalás keretei között határozódik meg.

Azt reméljük tehát, mivel ez a vagyon valódi vagyon, ez közel 20 milliárd forintos értékben fog elkelni a következő időszakban a mi kormányunk pályáztatása idején és a következő kormány döntésére. Köszönöm, hogy meghallgattak, és köszönöm a türelmét, elnök úr."