Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Gergényi ígéri, nem lesz vipera és gumilövedék

[www.fidesz.hu 07.03.07.] A Fidesz ígéretet kapott Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitánytól arra, hogy a rendőrök március 15-én azonosító számot viselnek és kerülik a nem rendszeresített eszközök használatát - mondta Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója azt követően, hogy találkozott a fővárosi rendőrség vezetőjével.


Kontrát Károly, aki a megbeszélésen ugyancsak jelen volt, arról tájékoztatott: a főkapitány a Fidesznek azt a kérését is "megértette", hogy a rendőrség a nemzeti ünnepen "semmi esetre se használjon gumilövedéket".


"Azért jöttünk ide, mert szabad március 15-ét szeretnénk, amikor mindenki, aki békésen és nyugodtan szeretne ünnepelni és emlékezni, élhet az alkotmányos alapjogaival, a gyülekezési és szólásszabadsággal" - mondta el Nyitrai Zsolt a találkozó céljáról.
Hozzátette: "Olyan március 15-ét szeretnénk, amelyet a hatalom nem használ felt fel arra, hogy békés megemlékezők ellen brutális rendőrtámadást indítson".


A politikus tájékoztatása szerint Gergényi Pétert arra is kérték, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a március 15-én szolgálatot teljesítő rendőrök "kivétel nélkül" viseljenek azonosító számot.
"Mi szeretnénk, ha a rendőrség a törvénynek megfelelően járna el ez ügyben is, erre egyébként a tábornok úrtól ígéretet kaptunk" - hangsúlyozta.


Nyitrai elmondása szerint a Fidesz előterjesztette, "hogy csak olyan eszközöket használjanak az eljáró rendőrök, amelyek a Magyar Köztársaság rendőrségénél rendszeresítettek". Mint fogalmazott: "ne legyenek például náluk viperák, mint ahogy az látható volt október 23-án."

"Kértük még a rendőrségtől azt is, hogy ne engedjen teret semmilyen olyan rendzavarásnak vagy provokációnak tűnő rendezvények (...), ami alkalmas arra, hogy a Fidesz március 15-i központi ünnepségén megemlékező polgároknak a nyugalmát megzavarja" - közölte.

Ezzel összefüggésben elmondta, hogy a rendőrségnek egyelőre nincs olyan információja, amely szerint egyes személyek vagy csoportok a Fidesz-rendezvény megzavarására készülnének.

Nyitrai tájékoztatása szerint a megbeszélésen megállapodás született, hogy a Fidesz és a rendőrség március 15-ével kapcsolatban folyamatosan kapcsolatot tart egymással.

Hozzátette: Gergényi Péter elismerését fejezte amiatt, hogy a Fidesz rendezői a párt rendezvényein "mindig jó szakmai munkát" végeznek.

A mintegy egyórás szerdai megbeszélésen a Fidesz részéről Nyitrai Zsolt és Kontrát Károly országgyűlési képviselő, Hajdú János, a párt biztonsági igazgatója és Havasi Bertalan sajtófőnök vett részt. A BRFK-t Gergényi Péter rendőrfőkapitány, Tóth László, a főkapitány közbiztonsági helyettese és Jármy Tibor szóvivő képviselte.