Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Internetadóról a Parlamentben

[@ 08.04.16.] Dr. Nyitrai Zsolt, a FIDESZ Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának vezetője a tervezett internetadóval kapcsolatban ismertette pártja álláspontját, valamint módosító javaslatokat jelentett be. A parlamenti felszólalás szó szerinti leirata alább olvasható.

DR. NYITRAI ZSOLT (Fidesz):

Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés!
Köszönöm a szót és a lehetőséget. Meglepő módon a Fidesz informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának a vezetőjeként szólalok föl a Nemzeti Kulturális Alapról szóló törvény módosításával kapcsolatban. Itt az előttem szólók közül is többen jelezték, hogy kicsit fura az a dolog, hogy egy kulturális jellegű, célú törvényjavaslatnál gyakorlatilag az összes parlamenti párt infopolitikusa itt ül és hozzászól. Hát én is azt gondolom, az egy komoly hiba, hogy így történik, de azt gondolom, a törvényben foglaltakat nem hagyhatjuk szó nélkül.

Azt mindenképpen szeretném előrebocsátani, hogy mind a Fidesz, mind pedig annak informatikai és telekommunikációs munkacsoportja nagy barátja a kultúrának, a kultúrát támogatni kívánjuk, támogatásra érdemesnek tartjuk természetesen. Ezen a ponton egyetértek Halász János képviselőtársammal, aki a kulturális munkacsoport részéről ismertette a Fidesz álláspontját. Támogatjuk tehát a kultúra támogatását, azonban nem tartjuk elfogadhatónak azt, ha az egy másik kultúra, nevezetesen az internet sérelmére, rovására történik. Amikor ezt olvastuk az előterjesztésben, nevezetesen azt, hogy Hiller István és az MSZP kitalálta, hogy Európában először és egyedülálló módon megsarcolja az internetet, akkor megmondom őszintén, hogy elég komolyan megdöbbentünk, és nemcsak mi döbbentünk meg, hanem számos civil szervezetnél joggal kicsapta a biztosítékot ez a javaslat. A tiltakozók közül csak hogy pár civil szervezetet említsek, ilyen volt például az Informatikai Érdekegyeztető Fórum, a Magyar Újságírók és Készítők Szövetsége, az

Internetszolgáltatók Tanácsa, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége, és még lehetne hosszasan folytatni ezt a sort.

Tisztelt Képviselőtársaim! Kinek lenne rossz az internetadó bevezetése? A rövid válaszom az, hogy természetesen mindenkinek; érintene ez minden netező polgárt, a magyarországi szolgáltatókat és minden informatikával foglalkozó céget. A mi felfogásunk szerint, a mi elvünk szerint az internetnek mindenki számára elérhetőnek kell lennie, ezért elveinkkel nem fér össze semmilyen típusú és nagyságú sarc, áremelés, adókivetés. Amennyiben teret engednénk a parlamentben ennek a típusú szemléletnek, gondolkodásnak, amelyik meg kívánja adóztatni az internetet, akkor komoly hibát követnénk el. A világ nem ebbe az irányba halad, tisztelt Országgyűlés. A mi célunk az, hogy minden magyar állampolgár napi szinten elérhesse és használja, használhassa az internetet. Ma erre több mint 4 millió honfitársunknak nincsen sajnos lehetősége. Ma Magyarországon digitális szakadék van, az önök által bevezetni kívánt internetadó pedig pontosan ezt a szakadékot mélyítené.

Sajnálom, hogy pont akkor kell ilyen dolgokról beszélni a Ház falai között, amikor egyébként egy ötpárti konszenzus látszik kialakulni az e-befogadás kérdésében, ahogy erről több előttem szóló képviselőtársam is megemlékezett, amikor hamarosan a Ház falai közé kerül az e-befogadásról szóló országgyűlési határozati javaslat, amelyik eseti bizottságot kíván majd fölállítani mind az öt parlamenti párt, valamint szakértők részvételével.

A mi frakciónk álláspontja az a kérdésben, hogy nem támogatjuk az internetadó bevezetését, azzal kapcsolatban módosító javaslatot nyújtottunk be, és arra kérek minden parlamenti pártot, hogy támogassák ezen irányú módosító javaslatunkat. Nemcsak az internetadó kérdését tartjuk eléggé visszásnak és aggályosnak, a mobiltelefonok esetében a WAP és az MMS kérdése is elfogadhatatlan számunkra; ezzel kapcsolatban szintén módosító javaslatot nyújtottunk be, és mindenkit biztatok ennek támogatására.

A kormánynak a következő tanácsot tudnám adni. Ha a közeljövőben el kívánja kerülni azt, hogy egy kulturális törvényjavaslatnál gyakorlatilag az összes frakció minden infopolitikusa hozzászóljon, meglepő módon, akkor egyeztessenek a parlamenti pártok szakpolitikusaival legközelebb ezekben a kérdésekben, egyeztessenek nemcsak a lealibizés szintjén, hanem ténylegesen az érintett civil szervezetekkel, és akkor ez elkerülhető lesz.

Köszönöm szépen a figyelmüket.