Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Digitális szakadék

[@07.12.11.] A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportja egyeztetést sürget a digitális szakadék csökkentéséről.
A Munkacsoport ülésén meghallgatta Dombi Gábort, az Infórum, Gáspár Mátyást, a TeleHáz Szövetség és dr. Mojzes Imrét, a HÉT képviselőjét. A téma az informatikai esélyegyenlőség megteremtése volt, ami több mint négymillió honfitársunkat közvetlenül érint. A közösségi terek "lebontása" volt az a folyamat, amely a magyar társadalom aggasztó mértékű széttagoltságához vezetett. Egyszerre zajlik a társadalom egyes rétegeinek elszigetelődése és az információs társadalom fejlődése, amely mára digitális szakadékot okozott. Az információs társadalom fejlődése eljutott a szintre, amely fölött az emberek ügyes-bajos dolgaikat már nem képesek minimális informatikai tudás nélkül intézni - írja közleményében Nyitrai Zsolt.Mint fogalmazott, a technológia rohamos fejlődése mellett a mindenkori magyar Kormány feladata lett volna annak felismerése, hogy be fog következni a magyar társadalom széttagolódása azokra, akik képesek az új technológiák használatára és azokra, akik nem. Fel kellett volna készíteni a társadalmat az új ismeretek, jelenségek befogadására, azok készségszintű használatára. A szakértők ennek hiányát tartják a probléma legjelentősebb forrásának, a digitális írástudatlanság kialakulásának.

Elmondhatjuk: a digitális írástudás sem lóg ki a sorból, abban is Európa sereghajtói között vagyunk. A hagyományos közösségi terek, az iskolák, a postahivatalok, az egészségügyi rendszer fokozatosan tűnnek el, éppen úgy, mint a vasúti szárnyvonalak, buszjáratok, arra hivatkozva, hogy "nem éri meg az államnak ezeket fenntartani". Szükséges tehát közösségi terek, információs-civilizációs végpontok kialakítása, ahol az emberek megismerkedhetnek az újdonságokkal, elintézhetik banki, biztosítási, postai, önkormányzati, távmunkával, távoktatással kapcsolatos ügyeiket. Az pedig, hogy mindenütt létrejöjjenek ilyen közösségi terek, nem elsősorban a civil társadalom, hanem a magyar kormány felelőssége.

A Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportja kiemelten fontosnak tartja a szakértők által felvetett problémát, és támogat minden olyan kezdeményezést, amely a hátrányos helyzetű állampolgárok, fogyatékkal élők, idősek megsegítését, életminőségének javítását célozza. Éppen ezért felkéri a parlamenti pártok szakpolitikusait, hogy ebben a témában a legrövidebb időn belül egyeztessenek - zárul a dokumentum.