Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Átláthatatlan informatikai pályázatok

[@ 09.07.07.] Harminc milliárd, közpénzből, közbeszerzés nélkül.

Mintegy harminc milliárd forintnyi állami informatikai megrendelést vesz ki a közbeszerzési törvény hatálya alól az a döntés, amelyet a múlt héten fogadtak el a parlament Gazdasági és informatikai bizottságának zárt ülésén a grémium szocialista és szabaddemokrata tagjai.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a lépés három informatikai típusú programot is érint. Egyrészt az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózatot (EKG), amelynek segítségével több közintézmény is működik, másrészt az úgynevezett Közháló programot, amelyhez főként oktatási intézmények kapcsolódnak. Ez a rendszer a helyi közigazgatási szervek, közintézmények, iskolák számára biztosítja a hozzáférést a világhálóhoz, és több mint 2500 településen érhető el. A harmadik elem a páneurópai szolgáltatások nyújtása, amelynek keretében a külföldieknek biztosítanak lehetőségeket, hogy hazánkban informatikai szolgáltatásokat vehessenek igénybe.

- Hibás iránynak tartjuk, hogy ilyen mértékű állami megbízásokat a közbeszerzési törvény megkerülésével adhassanak, ez például a Közháló esetében teljesen indokolatlan - nyilatkozta lapunknak Nyitrai Zsolt, a Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának vezetője.

Hangsúlyozta: nem támogatják, hogy a Kormány komoly szakmai érv nélkül megkerülje a közbeszerzést, pályázatokat írjon ki, és bizonyos projektek esetében indokolatlanul hosszú időre kötelezettséget vállaljon.

"A Fidesz fontosnak tartja az átláthatóságot, ami az említett három, összesen mintegy harminc milliárdos programnál jelen pillanatban hiányzik" - mondta a fideszes politikus.