Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Nyilatkozat az információs társadalomért

[fidesz.hu 08.01.08.] Közös nyilatkozatban kötelezte el magát az információs társadalom és az elektronikus társadalmi befogadás mellett az öt parlamenti párt. A dokumentumot a sajtó nyilvánossága előtt írták alá az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) által kezdeményezett tanácskozást követően.A nyilatkozatot a pártok részről Nyitrai Zsolt (Fidesz), Pettkó András (MDF), Kovács Kálmán (SZDSZ), Molnár Béla (KDNP) és Márfai Péter (MSZP), míg az Inforum képviseletében Tárkány Szűcs Attila és Dombi Gábor főtitkár írta alá.

Az újságíróknak is kiosztott dokumentum leszögezi, hogy a társadalom életminőségének emelése közös feladat, a digitális esélyegyenlőség és az elektronikus befogadás pedig stratégiai kérdés.Hozzáteszik: a politikai pártok fontosnak tartják a társadalmi önszerveződések kezdeményezését és így támogatják az Informatikai Érdekegyeztető Fórum által elindított e-Befogadást célzó mozgalmat.

Az Inforum civil szervezetekkel és cégekkel együttműködve még tavaly novemberben csatlakozott az Európai Unió "e-Inclusion: be part of it" című kezdeményezéséhez, és indította el az "e-befogadás 2008 Magyarország" mozgalmat.

Az információs társadalom vívmányait, így az internetet az ország 60 százaléka nem használja - mondta Dombi Gábor, az Inforum főtitkára az aláírást követő sajtótájékoztatón.

A főtitkár emlékeztetett rá, hogy az Európai Unió "e-befogadásról" szóló irányelve szerint 2010-ig minden tagállamban a 2008-as állapot felére kell visszaszorítani a digitális írástudatlanságot. Dombi szerint Magyarország esetében azonban ugyanakkor már az is nagy áttörést jelentene, ha egymillió új felhasználót sikerülne bevonni az információs társadalomba.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője azt mondta, hogy pártja kezdeményezésére került dokumentumba az a passzus, amely azt rögzíti, hogy az információs társadalom kiépítésében a legtöbb eszközzel és lehetőséggel a mindenkori kormány rendelkezik.

Ugyancsak a Fidesz javaslatát követve a pártok kezdeményezni fogják, hogy 2008 az Európai Unióhoz hasonlóan Magyarországon is az e-Befogadás éve legyen és hogy az ötpárti tanácskozáson elfogadott dokumentum pontjait az Országgyűlés határozat formájában erősítse meg - mondta el Nyitrai Zsolt.