Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002A Fidesz nemet mond az ingatlanadóra

[Mti@ 07.07.02.] A Fidesz nem támogatja sem az ingatlanadó, sem más új adónem vagy adóemelés bevezetését - jelentette ki Nyitrai Zsolt, az ellenzéki párt képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Az MSZP és az SZDSZ koalíciós megállapodása "egyértelműen az emberek kárára kötetett", mert új adónemeket és új adóemeléseket hoz - mondta Nyitrai Zsolt. A Fidesz szerint nem megszorításokra, hanem gazdasági növekedésre van szükség, ezért adóemelések helyett adócsökkentést javasolnak.Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, szocialista pártelnök előzőleg bejelentette: lesz ingatlanadó, amely a jelenleg fizetett ötféle különböző adóformát váltja fel. Hozzátette: a mostanival ellentétben az új adó alapelve az lesz, hogy "fizessen többet, akinek drágább ingatlana van". "Honnan lehet tudni, hogy hazudik a miniszterelnök? Onnan, hogy mozog a szája" - mondta reagálásában Nyitrai Zsolt. Megjegyezte: az igazságosság kategóriát nem nagyon tudja értelmezni a Gyurcsány-kormány összefüggésében.

Arra a felvetésre, hogy a Pénzügyminisztérium szerint az önkormányzatoknál maradna az ingatlanadóból befolyó pénz, az ellenzéki képviselő azt mondta: a Fidesz nem az állam, a különböző intézmények vagy az önkormányzatok szemszögéből közelíti meg a kérdést, hanem az emberek oldaláról. Azért tettük le a parlamenti esküt, hogy az emberek érdekeit képviseljük - fűzte hozzá.