Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Burkolt internetadó?

[@ 08.05.09.] Az MSZP és Hiller István miniszter eldöntötte: így vagy úgy, de az internetező polgárokat csak megadóztatják valahogy.

Miközben érdemi kormányzás már régóta nem folyik Magyarországon, addig az a kevés előterjesztés, ami az Országgyűlés elé kerül, hibás, átgondolatlan, és nem az emberek érdekeit szolgálja. Ennek iskolapéldája az internetadó kérdése, ami az MSZP ötleteként látott napvilágot.

A civil szervezetek, a média és a politikai pártok nyomására úgy tűnik, hogy az internetadót tartalmazó tervezet lekerült a napirendről. Úgy látjuk azonban, hogy az MSZP és Hiller István miniszter úr eldöntötte: így vagy úgy, de az internetező polgárokat csak megadóztatják valahogy.

Ilyen módon alakulhatott úgy a helyzet, hogy a régi idők mintájára a Nemzeti Kulturális Alap támogatását a tárca "lehetővé teszi" a cégek számára, mint arról az egyik internetes portál hírt is adott a közelmúltban. A hírportál birtokába került dokumentum szerint az elbukott internetadóból várt összeget úgy kívánják pótolni, hogy a szolgáltatók számára felkínálják a lehetőséget: bevételükből támogassák a kultúrát.

Többször leszögeztük már: természetesen mind a Fidesz, mind annak Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportja támogatja a kultúrát, de azt nem tartjuk elfogadhatónak, ha az egy másik kultúra, az internet rovására történik. Az internet a szabadság világa, 2008 az e-befogadás éve, a világ szerencsére abba az irányba halad, hogy az internet mindenki számára korlátozás nélkül legyen elérhető. Miért éppen Magyarország menne másfelé?

Nevezzük nevén a gyermeket: a mostani tervezet egy burkolt internetadó. A szolgáltatók, a különböző cégek számára most régi technikával "kötelezően ajánlottá" tennék a befizetést, amit ők idővel - még akkor is, ha most mást mondanak - az internetező honfitársainkkal fognak megfizettetni.

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség számára ez elfogadhatatlan, nem támogatjuk sem az eljárást, sem az irányt, mert a végén majd a netezőkön csattan az ostor. A burkolt internetadó bevezetése egy nagyon rossz gyakorlatot teremtene, ezért felszólítjuk a Kormányt, hogy vonja vissza újabb hibás javaslatát!
A szolgáltatókat, cégeket és a civil szervezeteket pedig tisztelettel arra kérjük, hogy maradjanak az internetezők pártján, és ne asszisztáljanak a burkolt internetadó bevezetéséhez.

Dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő,
a FIDESZ Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának vezetője