Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Kóka János az egri InterCity megszűntetése mellett


[@07.01.08.] Dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő december elején kérdezte Kóka Jánost az egri Intercity megszüntetésének okairól, a visszaállítás lehetőségéről.

A miniszter mostani válaszában hangsúlyozta, hogy a "vasúttársaság a szolgáltatás ellátásában jelentős minőségi változtatásokat hajtott végre", az "egri utasok többsége nem InterCity járattal, hanem gyorsvonattal utazik, illetve a miskolci InterCity járatra való átszállásos eljutást preferálták".

A miniszter szerint ugyanis a közvetlen gyorsvonatok átlagos menetideje kevesebb a megszűntetett IC-jénél. Ez Nyitrai szerint nem felel meg a valóságnak, hiszen a gyorsvonatok kivétel nélkül több, mint 2 óra 15 perc alatt teszik meg a két város közti távolságot, míg korábban az IC-k kevesebb, mint 1 óra 45 alatt.

Nyitrai a miniszteri válasszal kapcsolatban elmondta, hogy azt nem tartja szakmailag megalapozottnak. Az Intercity megszüntetésével Gyurcsány Ferenc kormánya részben elzárja Egert a fővárostól, megnehezítve és meghosszabbítva ezáltal a Budapesten tanuló fiatalok és az ott dolgozók utazását.