Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Adatvédelmi hiányosságok az interneten

[fidesz.hu 08.10.31.] A Fidesz kiemelten fontos kérdésnek tartja az internetes adatkezelés biztonságát, annak magyarországi szabályozását.

Ennek érdekében a mai napon felkereste Nyitrai Zsolt, az Informatikai és Telekommunikáció Munkacsoport vezetője és Koszorús László fogyasztóvédelmi szakpolitikus Jóri András adatvédelmi biztost, hogy tájékoztassák ezzel kapcsolatos álláspontjunkról.

Adatvédelmi szempontból aggályos, hogy a felhasználók a jogi szabályozás ellenére sem betekinteni nem tudnak a róluk gyűjtött adatokba, sem törölni vagy töröltetni nem tudják azokat. Jogosan merül fel a kérdés, hogyan ellenőrizhető, hogy törölték-e, beazonosíthatatlanná tették-e a felhasználók személyes adatait. A hatályos jogszabályok, amelyek tiltják az internetezők adataival történő kereskedelmet, nem bizonyultak hatékonynak, hiszen a gyakorlat sorozatosan rávilágított arra, hogy ez kijátszható - írja a két politikus közös közleményükben.

Nyitrai Zsolt és Koszorús László szerint aggodalomra ad okot az a tény, hogy a hatályos magyar jogszabályok nem tartalmaznak kielégítő garanciákat, amelyek biztosítanák a magyar felhasználók adatainak megfelelő védelmét.

A Fidesz álláspontja szerint teljességgel átláthatatlan és ellenőrizhetetlen, hogy az internetet használók adatait kik, meddig, és milyen célból tárolják, illetve ezt hogyan kezelik.
A Fidesz nevében a két politikus kezdeményezni fogja a terület szabályozásának felülvizsgálatát.