Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Nyílt levél Hiller Istvánnak

[fidesz.hu 08.06.11.] A napokban megint olyan hírek keringtek az internetes szakmai közösségekben, hogy a kormány nem tett le az internetadóként elhíresült kulturális járadékról - hívja fel a figyelmet Hiller István Oktatási és Kulturális miniszternek írt nyílt levelében Nyitrai Zsolt.

A Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának vezetője emlékeztetett: a nyilvánosság előtt a kormány szavát adta, hogy internetadó márpedig nem lesz. Nos, szakmai közösségekben az a hír járja, mégis lesz, csak másként. Az a hír járja, Önök az internetadó ötletének nyilvánvaló kudarca ellenére most erővel, hatalmi szóval, nyomásgyakorlással, különböző háttértárgyalásokon kívánják rávenni a szolgáltatókat és a civil szervezeteket arra, hogy adják össze az internetadóból várt pénzt. Önként és dalolva - írja Hiller Isvánnak a fideszes képviselő.

Nyitrai Zsolt választ vár a minisztertől arra, hogy tényleg azt tervezik-e, hogy a szolgáltatókkal és a civilekkel aláíratnak az internetadóhoz kötődő megállapodásokat? A politikus kifejti: mindannyian jól tudjuk, hogy a szolgáltatásokért ki fizet: a vásárló, azaz a fogyasztó. A hazai piaci versenyben egyetlen szolgáltató sem fogja ezt az újabb sarcot benyelni, hanem mindenképpen át fogják hárítani a fogyasztókra.

Az internetadó - legyen nyílt vagy akár burkolt -, teljességgel elfogadhatatlan - szögezi le a politikus, emlékeztetve: hazánkban a digitális írástudatlanság óriási méreteket ölt, vannak térségek, ahol nemhogy internet, de számítógépek sincsenek az otthonokban. Egy ilyen országban az internetadó bevezetése nemcsak az internet szellemiségével ellentétes, de végzetes hiba is; egy országban, ahol még mindig kevesen férnek hozzá a világháló szolgáltatásaihoz, ezzel a hibás döntéssel még lassúbb lesz az internet elterjedése. Márpedig a növekedés mindannyiunk érdeke: a felhasználóké és a nyomás alatt tartott szolgáltatóké egyaránt - teszi hozzá.

Nyitrai Zsolt arra kéri Hiller Istvánt, hogy a rossz logikájú, hibás koncepciójú internetadó-tervezetet végleg vonják vissza; annak nyílt és burkolt formáját egyaránt! Ne kényszerítsék bele a szolgáltatókat és a civil szervezeteket olyan megállapodásba, ami miatt a végén úgyis a fogyasztók fizetik a számlát!