Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002A fedezet nélküli jövő minisztériuma

[@fidesz.hu 09.04.21.] Dr. Nyitrai Zsolt "A fedezet nélküli jövő minisztériuma" címmel nyújtott be interpellációt a parlamentben.

A MeH Központi Szolgáltatási Főigazgatósága 2009 januárjában többszöri kísérlet után ismét visszavonta azt a 25 milliárd forint értékű irodai szoftvereszközök beszerzését célzó eljárását, mely már komoly fejtörést okozott a KSZF azóta leköszönt vezetőjének, ám nem telt el másfél hónap, az ön tárcája önszorgalomból egy szomorú kezdeményezés élére állt - mondta el Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszterhez intézett interpellációjában Nyitrai Zsolt. Hozzátette: a 2011-es évi költségvetést adósítják el, bármiféle törvényi felhatalmazás nélkül.

Nyitrai Zsolt kiemelte: a tárca a költségvetés számára rendkívül előnytelen, tartalmilag megkérdőjelezhető és hosszú távon igen hátrányos szerződést kötött egy szoftverszállítóval, amely már nem csupán egy gazdálkodási évre, de több évre előre, a szállítók szempontjait érvényesítő feltételek utólagos elfogadására kényszeríti a 2011-es költségvetés készítőit.A fideszes képviselő emlékezetett arra, hogy legutóbb azt kérte a minisztérium államtitkárától, hogy tájékoztassa a minisztérium szoftverbeszerzéseivel kapcsolatos valós helyzetről. "Most kérem, engedje meg, hogy - mielőtt az államtitkára által javasolt betekintési szakaszba lépne az ügy - a válasz nélkül hagyott kérdéseimet még egyszer feltegyem" - fordult a miniszterhez Nyitrai Zsolt, aki az alábbi kérdésekre várt választ: "Az év elején a Microsoft Magyarország időközben a közbeszerzési eljárásokból 5 évre eltiltott partnercégével megkötött 3 évre szóló szoftverszállítási szerződésen elvégezték-e - az ilyenkor kötelező - előzetes előirányzati keretlefoglalást? A fedezetigazolást a minisztérium költségvetési vezetője ellenjegyezte-e kézjegyével? Végezetül kérem, tájékoztasson arról is, hogy a 2011-es kötelezettségvállalásukat előre bejelentették-e a Pénzügyminisztériumnak? Továbbá kérem, részletesen tájékoztasson arról is, van-e olyan eleme az említett szerződésnek, mely nem a törvényes magyar fizetőeszközhöz, hanem euróhoz indexálja a fizetési kötelezettséget?"

Szabó Imre miniszter válaszában azt hangoztatta, hogy a Fidesz-kormány 2002-ben kötötte meg ezt a szoftverbeszerzési szerződést, amit most lényegében meghosszabbítottak. A tárca ugyanis az intézményei által jelenleg is használt irodai szoftverek használatának meghosszabbítására, frissítésére és a kapcsolódó szolgáltatásokra kötött szerződést - magyarázta.

A miniszter azt mondta, a pénzügyi kötelezettségvállalás és teljesítésigazolás során az erre vonatkozó jogszabályokat, valamint a belső szabályzatokban foglaltakat messzemenően figyelembe vették, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a központosított közbeszerzési rendszer szabályai szerint jártak el. A szerződéskötési eljárás kezdetén az előzetes fedezetigazolást az arra jogosult aláírta, ez rendelkezésre áll, az időközben külföldről visszaérkezett eredeti szerződés példányokon a záró pénzügyi ellenjegyzés is megtörtént - hangoztatta.

Szabó Imre elmondása szerint a jelenleg hatályos pénzügyi szabályozók sehol nem rendelkeznek a kötelezettségvállalások pénzügyminiszternek történő bejelentési kötelezettségéről, az államháztartás működésének rendjéről szóló kormányrendelet szerint a Magyar Államkincstár felé van - meghatározott értékhatár felett - bejelentési kötelezettségük.

"Mondhatjuk, hogy ön a frappáns visszavágásoknak az egyik nagymestere, hiszen 7 év kormányzás után ebben a kérdésben is a Fideszre mutogat" - jelentette ki Nyitrai Zsolt viszontválaszában, megjegyezve: a válasz ezen része is tele volt csúsztatással és ködösítéssel. Ennek kapcsán kifejtette, ő azt tartja aggályosnak az említett közbeszerzési eljárásban, hogy megkérdőjelezhető körülmények között és formában kötöttek egy szerződést a 2011-es esztendőre a költségvetés terhére, több mint 400 millió forint értékben, mindenféle felhatalmazás nélkül.

"Az számomra visszás, hogy önök, miközben az egyik oldalon az MSZP-csomaggal megszorítják a polgárokat, addig a másik oldalon teljesen felelőtlenül költekeznek" - jelentette ki, majd felszólította a minisztert, hogy ne legyen a fedezet nélküli jövő minisztere.

Nyitrai Zsolt Szabó Imre válaszát nem fogadta el, az Országgyűlés azonban 205 igen, 158 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett megszavazta annak elfogadását.