Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Egyetértésben a FIDESZ és az IVSZ

[fidesz.hu 10.02.25.] Közös nyilatkozatot fogadott el az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a FIDESZ.

A FIDESZ munkacsoportjának vezetője a megbeszélésen elhangzottakat ismertetve elmondta: a résztvevők áttekintették az infokommunikáció magyarországi helyzetét, "nagyon kritikus" megállapításokat téve az elmúlt kormányzati ciklussal kapcsolatban, illetve meghatározták a jövő teendőit.Nyitrai Zsolt kitért arra is, hogy "a FIDESZ-ben megszületett egy fontos politikai döntés", eszerint ha a FIDESZ-KDNP alakíthat kormányt a választások után, az informatika kiemelt ágazat lesz.

Elmondása szerint fontos célként tekintenek az elkövetkezendő négy évben az e-demokrácia intézményének kialakítására és megerősítésére. Elhatározták azt is - tájékoztatott -, hogy a jövőben valódi e-közigazgatási tevékenységet kell folytatnia a kormánynak, mert a mostani ciklusban "ez sem volt sikeres".A FIDESZ operatív igazgatója úgy vélte, hogy az elmúlt négy év az informatika és a telekommunikáció szempontjából is "elvesztegetett időszak" volt.

"Egyfajta kettős beszéd" jellemezte a kormányzatot, hiszen csak a szavak szintjén csökkentette a digitális szakadékot - jelentette ki, hozzátéve, hogy a kabinet néhány előterjesztése - például az internetadóra vonatkozó - ezzel a célkitűzéssel "homlokegyenest ellentétes" volt.

Több projekthez nem biztosították az átláthatóságot, sokszor a közbeszerzés megkerülésével írtak ki pályázatokat - jegyezte meg.

Szót ejtett arról is, hogy számos olyan informatikai program volt, amelyet a kormányzat megszüntetett, vagy amely anyagi támogatás hiányában a vegetálás állapotba került. A politikus ez utóbbiak közé sorolta a Netrekész, a Teleház és az e-Magyarország pont programokat.

Az IT-szektor a magyar gazdaság motorja lehet, ha jó az együttműködés a magyar állam, a kormányzat és a piaci szereplők között - állapította meg Nyitrai Zsolt.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Keresztesi János az IVSZ elnöke hangsúlyozta, hogy fontosnak tartják az iparpolitikai párbeszédet és kifejtette azt is, hogy az IVSZ elnöksége támogatja a FIDESZ szakpolitikai elképzeléseit.

A sajtótájékoztató után Nyitrai Zsolt és Keresztesi János együtt írták alá az egyetértési nyilatkozatot.

A megállapodás szövege IDE kattintva olvasható.