Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 |    2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Kampányértekezlet és helyzetértékelés

[fidesz.hu 08.01.28.]
Budapesti Fidesz-vezetőkkel tartott szombati munkaértekezlete elején a kormánypártok népszavazási ellenkampányát értékelte Tarlós István, a Szociális népszavazás 2008 kampányának politikai irányítója.

Az újságírók és fővárosi Fidesz-frakcióvezetők, kerületi elnökök előtt Tarlós felhívta a figyelmet a két kormánypárt eltérő kampánystratégiájára. Míg az MSZP a szavazók távoltartására törekszik, a kisebbik kormánypárt ennek ellenkezőjére: a részvételre és a kérdésekre adandó "nem" válaszra buzdít, mindezt a "józan ész" nevében.További ellentmondásként értékelte az SZDSZ ellenkampányának szocializmussal riogató elemét. Mint fogalmazott, "az SZDSZ a koalíciós pártja ellen szólítja fel a választókat, a koalíciós pártjával riogatja a magyar népet".Tarlós István szerint a kormányzó pártok kampányának nincs értelmezhető tartalmi üzenete. Kifogásolta az SZDSZ kampányanyagában látható vörös csillagot, mely önkényuralmi jelkép, de "Kóka János szerint sem nem ötágú, sem nem vörös".Az MSZP Új Magyarország című kiadványával kapcsolatban meglátása szerint szó sincs jóhiszemű tájékoztatásról, hiszen azt az intézkedések bevezetése előtt kellett volna megtenni. Ezt a "tájékoztatást" nem a néppel folytatott párbeszéd szándéka vezérli, ez pusztán hatalomtechnikai kérdés, konkrétan: "tele a gatyájuk a hatalom elvesztésétől". Tarlós kitért azokra az értesülésekre, melyek szerint a kiadvány terjesztésével megbízott cég - ami korábban már többször végzett ilyen munkát az MSZP-nek - gyakorlatilag felszívódott a pénzzel, sőt a reklámújságok jelentős részét egyenesen a MÉH-be vitte (nem mintha nem odavaló lenne - jegyezte meg.) Minderről azt mondta: zűrzavar és korrupció országa az az "Új Magyarország", ahol ilyesmi előfordulhat.

Tarlós István felelős döntésnek nevezte a népszavazási kérdésekre adandó három igent, mivel a tét nem Orbán Viktor hatalma, hanem a minket követő generációk életkörülményei, mentális értelemben is. Amikor Orbán Viktor arról beszél, hogy eredményes népszavazással a kormány leváltható, arról van szó, hogy demokratikusan működő kormányok mit szoktak tenni hasonló esetben. Így viselkedett a spanyol Zapatero és az olasz Prodi is. Megértették, hogy nincs elég szél a vitorlájukban, és levonták a konzekvenciát.

A kampányvezető hangsúlyozta, hogy az őszödi beszédet Gyurcsány Ferenc nem nagy nyilvánosság előtt tartotta, hanem szűk elvtársi körben, ezért semmi köze sincs az őszinteséghez. Utalt arra, hogy nem a Fidesz és az MSZP konfliktusáról van szó, hanem a magyar társadalom és a Gyurcsány-kormány kibékíthetetlen ellentétéről. A kormány ma azt teszi, amit az emberek nem akarnak. Egy biztos: a népszavazás után a kormánynak kutya kötelessége lesz azt tenni, amit a nép akar!

Tarlós István felidézte a szocialista frakcióvezető, Lendvai Ildikó szavait, aki szerint az egészségbiztosításról szóló törvény túl bonyolult, ezért nem kellene megerősítő népszavazásra bocsátani. Vagyis - következtetett Tarlós - aki tiltakozik, az csőcselék, aki pedig nem szavazná meg az intézkedéseiket, az hülye - ez a baloldali megközelítés.