Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Csökkenjenek a kampányköltségek!

[blikk 09.10.01.] A pártok Seres Mária kezdeményezéséről mondták el álláspontjukat a Blikknek.

- Terveim szerint a pártok a személyi jövedelemadó 1 százalékát kaphatnák meg támogatóktól, ebből kellene fedezniük a működést - mondta el lapunknak Seres Mária. Miközben ő minden közpénzt elvenne, információink szerint az MSZP és a kormány is módosítaná a pártok finanszírozásának rendszerét. Úgy tudjuk, még az őszi ülésszakban újra benyújtják a Puch László és Tóbiás József (MSZP) reformjavaslatát, de ehhez a Fidesz támogatása is kellene. A javaslat: a pártok az eddigi 386 millió forint tízszeresét, 3,8 milliárdot költhetnének a kampányra. Ez nem jelenti azt, hogy több pénzt kapnának a költségvetéstől, a milliárdokat magánszemélyek adományaiból gyűjthetnék össze.

- Nem a kampányra költhető pénzeket kell növelni, hanem a kampányt olcsóbbá tenni - mondta Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója. Szerinte például ha a parlamenti pártoknak megtiltanák, hogy a kereskedelmi tévékben reklámozzák magukat, sokkal olcsóbbak lennének a korteskedések. Számításaik szerint a kampány megoldható a jelenleg engedélyezett 386 millió forintból, nem kell milliárdokat költeni.

- A demokrácia pénzbe kerül, de ezzel nem lehet visszaélni - mondta Seres Mária aláírásgyűjtése kapcsán a politikus.

- Korábban a Fidesz is támogatta a javaslatunkat, ám később kihátráltak mögüle. Mindenféle megegyezésre nyitottak vagyunk, ha sikerül elfogadni egy közös javaslatot - magyarázta lapunknak Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese. Seres kezdeményezése kapcsán azt mondta: ők is azt szeretnék, ha végül közpénz helyett a támogatók hozzájárulásaiból működnének a pártok, ám ezt nem lehet egyik napról a másikra bevezetni; ha elveszik a pártok minden költségvetési támogatását, a rendszer összeomlik.