Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Pártok a kampánycsendről

[MR Online@ 07.02.11.] A kampánycsend-sértés a leggyakoribb téma a választási bizottságok ülésein. Ráadásul a grémium meg is állapítja a kampánycsend megsértését, de azt is hozzáteszi, hogy ezzel egyáltalán nem befolyásolták a választás kimenetelét. Évek óta kérdés, hogy szükség van a kampánycsend intézményére.

A- Mi a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség részéről nyitottak vagyunk a kérdéssel kapcsolatos egyeztetésre - mondta Nyitrai Zsolt, országgyűlési képviselő. Mi azt mondjuk, hogy a választási eljárásról szóló törvény több ponton idejétmúlt, és itt ragadnám meg az alkalmat, hogy fölszínre hozzak még egy kérdést, mégpedig a párt- és kampányfinanszírozásnak a kérdéskörét. Talán ez még fontosabb, mint a kampánycsend.

- Ez nem egy teljesen új felvetés - mondta Nyakó István, szocialista szóvivő. Kampányról kampányra, kampánycsend-sértésről kampánycsend-sértésre elhangzik az a javaslat, hogy talán ezt az intézményt a legtöbb európai országhoz hasonlóan, nekünk is el kellene felejteni.

- Úgy gondoljuk, hogy a kampánycsend egy megfelelő intézmény, hiszen az utolsó pillanatban befolyásolni a választókat nagyon sok nehéz, bonyolult helyzetet okozna - közölte Harrach Péter, a KDNP alelnöke. Úgy gondolom, ha korrekt a politika pártok tevékenysége, akkor a kampánycsendnek megvan a maga értelme és célja.

- Az SZDSZ-nek nincs testületi álláspontja - folytatta Horn Gábor, a párt ügyvivője. Az én személyes véleményem, aki hosszú évek óta vagyok az SZDSZ kampányfőnöke, hogy nem ártott Magyarországnak egy nyugodt nap a választások előtt a nagy hercehurcák, cirkuszok után. Én azt gondolom, hogy nem ez a legfontosabb problémája a választójogi rendszerünknek.

- AZ MDF álláspontja szerint ez a felvetés egy másodlagos kérdés a kampányfinanszírozás mögött. Egy napra a választások előtt békén kell hagyni a választópolgárokat egy komoly kampány után - közölte Kerék-Bárczy Szabolcs, a párt szóvivője.