Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Mi történt a KGR-rel?

[@ 08.04.08.] Dr. Nyitrai Zsolt, a FIDESZ Infromatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának vezetője szóban kérdezett a Költségvetési Gazdálkodási Rendszerrel, a KGR-rel kapcsolatban.Dr. Nyitrai Zsolt, országgyűlési képviselő:
Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A Pénzügyminisztérium költségvetési gazdálkodási rendszer projektjéről a kormány a tavalyi év júliusában döntött. A tervezett rendszer, a KGR a pénzügyi igazgatás legfontosabb elemeinek összehangolását, megújítását célozza. Mindez azért fontos és indokolt, mert a jelenlegi rendszerek üzemeltetési kockázata kritikussá vált. A jelenleg működő rendszer mind az alkalmazások, mind pedig az informatikai infrastruktúra tekintetében elérte teljesítőképessége határát. A KGR közel 1000 intézményt és mintegy 5000 közszférában dolgozót érint. Az új rendszer szinte mindenki számára előnyt jelenthet, hiszen a Magyar Államkincstár kiválthatja elavult technikáját, másrészt olcsóbb és hatékonyabb működést tud majd produkálni.A polgárok számára ez azért jó, mert pontosabb és hitelesebb tájékoztatást kapnak a költségvetés állapotáról, illetve a közpénzek elköltéséről. A további előnyök között szerepel az is, hogy a papírdokumentumok számát jelentős mértékben lehet csökkenteni, valamint szerepet kaphat az elektronikus számlabefogadás. A költségvetési gazdálkodási rendszerre a kormány és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség irányító hatóság jóváhagyott 11 milliárd forintnyi forrást. Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdéseim a következők. Milyen konkrét lépések történtek a költségvetési gazdálkodási rendszerrel kapcsolatban a tavaly júliusi kormánydöntés óta? Hol tartunk most a rendszer kiépítésével? Milyen külső és belső határidők ismertek a KGR-rel kapcsolatban? Várom a válaszát. Köszönöm szépen.Keller László, pénzügyminisztériumi államtitkár:
Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nagyon köszönöm a kérdését, hiszen egy nagyon fontos szakmai területre világított rá. Ami a célkitűzéseket illeti, azt gondolom, teljes nézetazonosság van közöttünk, hogy ezt a KGR-t, a költségvetési gazdálkodási rendszert mielőbb meg kell valósítani. Azt a kérdésében ön is elmondta, hogy ez európai uniós forrásból valósul meg, ezért érvényesíteni kell az európai uniós projektek követelményrendszerét. Ez különösen indokolja, hogy a szakmai területeket megfelelően össze kell hangolni. 2007 júliusában született az a kormánydöntés, amire ön is utalt. Ugye, nemcsak a KGR-t fogadta el a kormány, hanem az elektronikus kormányzat operatív programjának akciótervét, és ennek része az úgynevezett KGR-program. A döntést követően a projektet megalapozó dokumentumok elkészültek, amelyek kiindulásként szolgáltak a pályázat elkészítéséhez. Az európai uniós pályázat 2007 decemberében került benyújtásra az EU közreműködő szervezetéhez. Jelenleg folyamatban van a pályázat szakmai értékelése, az EU-nál párhuzamosan a beszerzési eljárásokhoz szükséges műszaki dokumentáció elkészítése is megtörtént. A dokumentumok európai uniós megfelelőségi vizsgálata is megkezdődött.