Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002A közbiztonságról az Országgyűlésben

[@fidesz.hu 09.02.17.] Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő a Hevesen történt eset kapcsán interpellálta az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkárát.

Egyre többen érzik úgy, hogy sem személyes életük, sem családjuk nincs biztonságban ma Magyarországon - húzta alá Nyitrai Zsolt interpellációjában. Hozzátette: úgy tűnik, már az intézkedő rendőröknek is félniük kell.

Kiemelte: a legutóbbi, országos nyilvánosságot is kapott esetben Heves városában az intézkedő rendőrökre botokkal, ásókkal, kapákkal támadt 20-30 helybeli. Elgondolkoztató, hogy az államot képviselő egyenruhásokat intézkedésük közben támadás érheti ma Magyarországon - jegyezte meg.

A Heves megyei rendőrség helyzetéről szólva kifejtette: a megyei főkapitányság rendszeresített státuszainak száma 2008. december végén hivatásos dolgozókkal, köztisztviselőkkel és közalkalmazottakkal együtt 775 volt. Heves megyében 2008. év végén 33 fő volt a létszámhiány. Az év folyamán a létszámhiányok állandósultak, csaknem folyamatosan hiányzott a hivatásos állományból 30-40 fő. A megyei rendőr-főkapitányság állományából 2008-ban összesen 161 fő távozott. A hivatásos állományból 70 fő ment nyugdíjba, ebből 57-en egészségügyi okok miatt.A megyei kapitánysághoz érkezettek sajnos nem egyenlítik ki a súlyos létszámhiányt - emelte ki. Hozzátette: a megye rendőri állománya - a tömeges nyugdíjazások eredményeként - nagyon fiatal. A munkavállalók 27 százaléka rendelkezik 11-15 év közötti szolgálati idővel. 25 év feletti szolgálati idővel mindössze 5 hivatásos dolgozó van már csak a testületnél.

Nyitrai Zsolt kiemelte: a Heves városában történt eset jól mutatja, hogy a megye déli részén rendszeresek a miskolcihoz hasonló konfliktusok.

Az emberek félnek, biztonságérzetük megingott, hiszen a tapasztalatlan, fiatal állomány nem tud megfelelőképpen reagálni a kihívásokra. Úgy tűnik a rendőrséget teljesen legyengítették, a rendőrök elbizonytalanodtak - húzta alá a fideszes képviselő.

Nyitrai Zsolt az alábbi kérdésekre várt választ: "Kérem, adjon számot arról, hogy miért van ilyen kevés rendőr Heves megyében! Kérem, vázolja, hogy milyen tényleges cselekvési terve van a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítésére! Kérem, számoljon be a Heves városában történt, intézkedő rendőröket ért támadás hátteréről, részleteiről! Igaz-e az a szóbeszéd, ami szerint körözött bűnözőket rejtegettek a rendőrökre támadók? Mit gondol, egy ilyen eset milyen hatással van a Magyar Rendőrség tekintélyére, megítélésére? Mit tesz a rendőrség ebben a helyzetben?"

Juhász Gábor államtitkár válaszában az ügy részleteinek ismertetése után azt mondta: nehéz helyzetben, ezek a valóban fiatal rendőrök felelősen, senkinek sérülés nem okozva időben elhagyták a helyszínt, és megfelelő módon visszatérve mindenkit elkaptak, aki bűncselekményt követett el. Ezzel nő a rendőrség tekintélye - adott hangot véleményének.

Nyitrai Zsolt viszontválaszában rámutatott: fideszes képviselőként egyetért Horn Gyula még miniszterelnökként tett kijelentésével, amikor is azt mondta, hogy "ami itt van Magyarországon, az nem közbiztonság". Hozzáfűzte: sajnos a miniszterelnök kijelentése ma is aktuális. Rámutatott: az államtitkári válaszban hallhattak egy bűnügyi krónikát, de választ a kérdésre nem kaptak.

Kiemelte, nem a rendőrök a hibásak, ők megteszik, amit meg tudnak tenni. "Arról van szó, tisztelt államtitkár úr, hogy önök teljesen lepusztították a rendőrséget, elgyengítették infrastrukturálisan, és elgyengítették személyi állományában is, ezért fokozódik a bűnelkövetés Magyarországon" - jelentette ki.

Az interpellációra adott államtitkári választ Nyitrai Zsolt tartalmi hiányossága miatt nem fogadta el. Az Országgyűlés azonban 202 igen, 166 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett megszavazta annak elfogadását.