Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002A kisebbségi kormány hivatali visszaélése

[fidesz.hu 08.07.20.] A 4,6 milliárd forintnyi közpénzből folytatott felesleges költekezés nem más, mint a Gyurcsány-féle kisebbségi kormány hivatali visszaélése - hangzott el Nyitrai Zsolt vasárnapi sajtótájékoztatóján.


Dr. Nyitrai Zsolt sajtótájékoztatójának felvétele


Egy ellenzéki párt vagy képviselő akkor végzi helyesen a munkáját, ha rávilágít a kormány által elkövetett hibákra, felhívja a figyelmet a be nem tartott választási ígéretekre, és akkor jár el helyesen, ha leleplezi a közéletben megjelenő hazugságokat. A másik nagyon fontos feladat, hogy az ellenzéki párt vagy képviselő megmutassa azt, hogy ők hogyan politizálnának másképp - fogalmazott Nyitrai Zsolt. A politikus ezzel kapcsolatban emlékeztetett a Fidesz és a KDNP által a közelmúltban benyújtott - az emberek terheinek mérséklésére vonatkozó - javaslatcsomagra, mely értelmében a két párt csökkentené a távhő és az alapvető élelmiszerek áfáját, és mérsékelné a benzin jövedéki adóját. Ez a javaslat reális, ám a Gyurcsány-kormány mégis azt mondta, hogy nincs rá fedezet - fűzte hozzá.

Miközben a kisebbségi kormány azt mondja, hogy nincsen fedezet semmire, a másik oldalon számolatlanul költi a pénzt - jelentette ki a képviselő. Ezzel kapcsolatban a fideszes politikus felidézte, hogy az elmúlt időszakban különböző minisztériumok 4,6 milliárd forint értékben rendeltek külsős szakembertől tanulmányokat. Ezen tanulmányok elkészítése ilyen minőségben és ilyen áron nem indokolt, főleg nem akkor, amikor a kisebbségi kormány folyamatosan megszorít, növeli az emberek terheit - mutatott rá Nyitrai Zsolt, leszögezve: ezen tanulmányok megrendelése és kifizetése 4,6 milliárd forint értékben nem más, mint az MSZP-s és SZDSZ-es klientúra finanszírozása, közpénzből folytatott támogatása.

Nyitrai Zsolt felhívta a figyelmet arra is, hogy a Gyurcsány-kormány számolatlanul költi el a pénzt önmaga reklámozására, hiszen a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Miniszterelnöki Hivatal újabb 1,8 milliárd forintnyi közpénzt tervez elkölteni kormányzati tevékenység reklámozására. Ilyen megszorításokkal teli időszakban ezen típusú, közpénzből folytatott felesleges költekezés nem más, mint a Gyurcsány-féle kisebbségi kormány hivatali visszaélése - jelentette ki a fideszes politikus. Ezt a hibás gyakorlatot be kell fejezni, és mindenképpen meg kell vizsgálni, hogy ezek a tanulmányok mennyire voltak indokoltak - fűzte hozzá. A képviselő kifejtette: egy állandó vagy akár eseti parlamenti vizsgálóbizottságnak kellene ebben az ügyben vizsgálódnia, és ha beigazolódik a gyanú, akkor kezdeményezni kell a szükséges eljárásokat.