Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Újra megnyitották a postát Küngösön

[mti 10.08.30.] A Veszprém megyei Küngös községben újra megnyitották a postát hétfőn, elsőként az országban azon falusi kisposták közül, amelyeket az elmúlt években a postai modernizációs program keretében zártak be.

Az előző kormányzat közel 500 falusi kispostát zárt be, 30 milliárd forintot vont el a postától és közel 9 ezer dolgozót bocsátott el - mondta Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára a megnyitó ünnepségen. Ennek nagyon rossz üzenete volt, az, hogy a kistelepüléseken lakók élete nem fontos - jegyezte meg Nyitrai Zsolt.Az államtitkár hangsúlyozta: a mostani kormányzat szakít ezzel a felfogással, s újranyitja a kispostákat, ahol erre igény és lehetőség van. Mi a kispostákra közösségi téréként tekintünk, olyan intézményre, amely nemzeti szolgáltató - fogalmazott az államtitkár, megjegyezve: tiszteletre méltó a Magyar Posta múltja, de nagyon fontos a jövője is.Az államtitkár szerint a jövőben a postának "nyitottnak kell lennie az innovációra", mert igen komoly kihívások előtt áll. Ezzel összefüggésben említette az Európai Unió postai liberalizációs tervét, az uniós postai piac megnyitását, amelyre a Magyar Postának is fel kell készülnie. Mint mondta: nyitottnak kell lennie az új megoldásokra is, többek közt például az infokommunikációs és telekommunikációs technikákra. Különösen fontos ugyanakkor az "ügyfél-központúság" is; a postai szolgáltatások minőségének, színvonalának emelése - tette hozzá Nyitrai Zsolt, rámutatva: az ország egyik legnagyobb és legfontosabb foglalkoztatója a Magyar Posta, hiszen több mint 35 ezer dolgozója van.Több tízezer családnak ad kenyeret, a költségvetésnek befizetője, s az új kormányzat nemzeti értékként tekint a Magyar Postára - mondta Nyitrai Zsolt, hangsúlyozva: a küngösi postahivatal megnyitása is azt "üzeni", hogy a Magyar Posta és a kistelepüléseken lakó emberek élete fontos a kormánynak. Az államtitkár szerint a korábban bezárt posták esetében a kormányzat megvizsgálja az újranyitás lehetőségét, ha erre az adott településen van igény.

Nyitrai Zsolt rámutatott ugyanakkor arra is, hogy a bevezetett mobil posták több helyütt elnyerték a helyi közösségek elégedettségét, s az ilyen településeken ezt a lehetőséget nem szűntetik meg. Ahol ezt elfogadták, ott "mehet tovább a mobil posta" - jegyezte meg az államtitkár.

Schmidt Pál, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója elmondta: a következő hetekben és hónapokban újabb kispostákat nyitnak meg, elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén és Fejér megyében. Hozzátette: a hosszabb távú terveikről pedig már megkezdték az egyeztetéseket a községekkel és a települési önkormányzatok szövetségével. A Magyar Postának 4 millió forintjába került a küngösi posta újra indítása - mondta a vezérigazgató az MTI-nek.

A küngösi posta megnyitása az "első és szimbolikus lépés" azon az úton, amelyiken "ha végig megyünk, akkor a Magyar Posta is hozzájárulhat a kistelepüléseken a közösségi terek létrehozásához és tartalommal való megtöltésükhöz" - hangsúlyozta.

Az újonnan megnyíló kisposták nem presztízskérdést jelentenek, hanem olyan szolgáltatásokat kell biztosítaniuk, amelyek hozzá segítik a helyi közösséget ahhoz, hogy minél jobb minőségben élhessenek és minél jobb szolgáltatáshoz férhessenek hozzá az emberek helyben - mondta a vezérigazgató. Megjegyezte, hogy ha szerény mértékben is, de új munkahelyek teremtéséhez is hozzá tudnak járulni.

A Magyar Posta célja, hogy innovatív és ügyfélközpontú szolgáltató legyen - hangsúlyozta Schmidt Pál.

Nyitrai Zsolt és Schmidt Pál ezután forgalomba bocsátotta az ünnepi alkalomra készült, Küngöst bemutató képeslapot, illetve átvágták a postahivatal bejáratánál lévő szalagot.

Szabó Gergely, az 500 lakosú Küngös polgármestere az MTI-nek elmondta: a mintegy 80 négyzetméter alapterületű helyiséget az önkormányzat igen jutányos, havi 2 ezer forintos áron bocsátotta a posta rendelkezésére. Közölte: a kispostán napi négy órában egy hivatalvezető postás és egy kézbesítő dolgozik.