Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002A politikai felelősséget vállalni kell

[fidesz.hu 09.02.11.] Kiss Péter kancelláriaminisztert és Baja Ferenc informatikai kormánybiztost lemondásra szólította fel a Fidesz a központi informatikai rendszer sorozatos meghibásodása miatt - hangzott el Nyitrai Zsolt, a párt telekommunikációs és informatikai munkacsoportja vezetőjének keddi sajtótájékoztatóján.

A politikus arról is beszélt, hogy az Ügyfélkapu legutóbbi meghibásodása kapcsán Jóri András adatvédelmi biztos véleményét is kikérik.

A Bors című lap vasárnapi száma arról írt, hogy a kormányzati informatikai rendszerben működő ügyfélkapun üzemzavar lépett fel és adózók ezreinek személyes adatai váltak nyilvánossá.Sajtótájékoztatóján Nyitrai úgy vélte: a mára kialakult kormányzati cselekvésképtelenség a központi informatikai rendszerre is rátelepedett, és ez már a hálózat folyamatos és biztonságos működését veszélyezteti.

Mint hangsúlyozta, az öt milliárd forintért kiépített ügyfélkapu teljességgel megbízhatatlanná vált, súlyos és sorozatos hibák történnek, amelyekért senki nem vállalja a politikai felelősséget.

A Kiss Péterhez és Baja Ferenchez intézett felszólításról szólva azt mondta, nem az a megoldás, ha az Ügyfélkaput működtető cég vezetőjét szólítják fel távozásra, majd pedig a vezetést másra bízzák, a felelősséget az informatikai ügyekért felelős miniszternek és a kormánybiztosnak is vállalnia kell.

Nyitrai ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a hétvégihez hasonló esetre már máskor is volt példa: az OEP rendszere programhiba, míg az Ügyfélkapu túlterheltség miatt állt le a közelmúltban.

A fideszes honatya arra is emlékeztetett: a parlament rendkívüli ülésén interpellációt intézett Kiss Péterhez a meghibásodások miatt, ám a miniszter részéről nem érkezett megnyugtató válasz.